Siófoki programok – A kihagyhatatlan Jókai Villa

A Balaton fővárosa – hozzátennénk máris: nem véletlenül – rengeteg nevezetességgel és látnivalóval vonzza a turistákat nem csak az ország határain belülről, hanem kívülről egyaránt.

Ezek a látványosságok nagyon gyakran összefonódnak a település védjegyeként szolgáló változatos siófoki programok hadával is, ezáltal aki egy rendezvény miatt érkezik a városba, általában egyszerre érezheti jól magát, tekintheti meg a csodálatos kulturális hagyatékokat, ezen felül pedig jó idő esetén még strandolhat is egy nagyot.

Ha mi is szeretnénk ötvözni ezt a három dolgot, de a siófoki programok mellett kiemelt hangsúlyt fektetni a kulturális hagyatékokra, akkor érdemes felkutatnunk a méltán híres és nevezetes Jókai Villát, ami akár két strandolás között is ideális látnivalóval szolgál az érdeklődők számára.

Az óriási és rendkívül látványos épület ugyanis a Balaton partjától alig 200 méterre található, méghozzá a város egyik legszebbnek tartott övezetében, egészen pontosan a Mártírok utca és a Batthyány utca sarkánál, ahol óriási, több százéves platánfák árnyékában áll a ma már teljesen felújított és renovált, romantikus stílusban épített Jókai Villa.

Jókai villa

 

Az épület természetesen nevéhez hűen nem máshoz, mint a magyar irodalom egyik legnagyobb alakjához, Jókai Mórhoz köthető!

A Jókai Villa története egészen 1897-ig vezethető vissza, a csodaszép épület ugyanis ekkor öltött testet Braun Dávid által. A csodaszép ingatlan azonban nem sokáig maradt a Braun család kezében, a századfordulón ugyanis Dr. Fekete Vilmos, korának egyik legismertebb temesvári ügyvédje vásárolta meg.

A villa nevét Jókai Mórról kapta, avagy a magyar irodalom legnagyobb romantikus írójáról, aki 1903-ban ebben az épületben töltötte el életének utolsó nyarát – természetesen a tulajdonos meghívására, illetve az ő vendégeként.

Többek között emiatt is ragadt rá az épületre a Jókai Villa elnevezés, de az íróról köztudott volt, hogy életében nagyon sokszor megfordult Siófokon, sőt mi több, imádta ezt a balatoni várost, az Aranyember című regényét is egy helyi emlék ihlette, miközben Siófokról Balatonfüredre hajózott.

A villa a második világháború befejezéséig általános nyaralóként funkcionált, azonban 1947-ben sok más egyébbel egyetemben ezt is államosították. Az óriási épületben a szocializmus alatt rendőrség és zeneiskola is üzemelt, 1995-ben azonban újra magánkézbe került.