Siófoki programok: A költő visszatér színházi előadás és filmvetítés

Azon ritka pillanatok egyike várja az érdeklődőket a siófoki programok részeként most csütörtökön, azaz február 22-én, amikor egy napon belül a szervezők színházi előadást és filmvetítést is tető alá hoztak, szerencsére mindkettőt úgy, hogy egyiket és másikat egyaránt lehetőségünk nyílik megtekinteni, ha esetleg mindkettő érdekelne minket.

Elsőként a színházi előadásra kerül sor február 22-én, délután 14 és 16 óra között, a Kálmán Imre Kulturális Központ színháztermében ugyanis A költő visszatér című rockopera kerül előadásra, mely egyenesen a 19. századba, azon belül is a hatvanas évek végére kalauzol el minket egy magyar börtönbe, ahová Grünne gróf, a császár hivatalos megbízottja azért érkezik, hogy megtalálja a szabadságharcban eltűnt unokaöccsét, név szerint Csitári Vilmost.

A börtönben azonban csak vándorszínészek sokaságát találja, akik egyesével elmesélik neki a forradalom és a szabadságharc szörnyű eseményeit, melyeket természetesen egytől-egyig összekapcsolnak a keresett Vilmos életével.

A színdarabban így megjelenik Petőfi Sándor, Kossuth Lajos, Bem tábornok, Vasvári Pál, Teleki Blanka, de még Lövei Klára is, akiket a szabadságharc kirobbanásától egészen annak bukásáig kísérhetünk nyomon.

Ha inkább egy régi filmet néznénk meg csütörtökön, maradjunk csak nyugodtan a Kálmán Imre Kulturális Központ közelében, ahol bárki teljesen ingyen megtekintheti majd A tizedes meg a többiek című 1965-ös filmet, mely a második világháború utolsó heteibe repít vissza minket, a főszerepben Molnár tizedessel, aki lassacskán befejezettnek véli a háborút.

Hazafelé tartva egy kastélyban talál magának menedéket, ahol több hozzá hasonló sorsú katona talált menedéket, és mivel ő a rangidős tiszt, csakhamar átveszi a vezetést, és még egyszer utoljára parancsok osztogatásába kezd, melyek izgalmas feladatok sokaságaként jelennek meg a képernyőn.