Siófoki programok: Kopár István vitorlázó előadása a Balaton fővárosában

A siófoki programok kedvelői már megszokhatták, hogy a városban rengeteg olyan különleges eseményt élhetnek át, amit máskor vagy máshol garantáltan nem, ebből kifolyólag még karácsony előtt maga Kopár István látogat el a Fő tér 2/A szám alatt megtalálható BRTK Könyvtárba, hogy felejthetetlen kalandjairól meséljen az egybegyűlteknek.

A Szilas-pataktól a Connecticut-folyóig címre keresztelt előadásra 2015. december 18-án, este 18 órakor kerül sor az említett helyszínen, középpontban Kopár Istvánnal, az első olyan magyar vitorlázóval, aki egy ilyen járművel körbehajózta az egész Földet.

Kopár István

Az előadásnak köszönhetően megismerhetjük a hazai rekorder életútját, fejlődésének és karrierjének történetét, ezáltal azt is, hogy miként jutott el egyszerű edzőként 1990-ben odáig, hogy saját hajójával Föld körüli útra induljon el, illetve sikeresen teljesítse is az óriási megmérettetést.

Kopár István előadása bizonyára bővelkedik majd az izgalmas kalandokban, hiszen a Salammbo nevű Balaton 31-es típusú vitorlásával eredetileg azt tervezte, hogy egyetlen kikötéssel megpróbálja kelet-nyugati irányban megkerülni az egész Földet, azonban már az első szakasz, avagy a Gibraltártól Ausztráliáig vezető 153 napos túra is sokkal küzdelmesebb volt a vártnál. Hol a navigációs berendezések váltak működésképtelenné, hol a viharok nehezítették István dolgát, sőt mi több, az egyik ilyen fel is borította a hajtót, amitől az megsérült és a felszerelés is tönkrement.

Hasonlóan eseménydús volt a második etap is, amikor a megvásárolt élelmiszerek jelentős része megromlott, így Istvánnak kvázi éhezve kellett teljesítenie az utolsó távot, de végül nem egészen egy év alatt sikeresen visszaérkezett kiindulópontjához, teljesítve ezzel az óriási kihívást.