Programok Siófok közelében: Kőröshegy látnivalói

Ha egy kicsit szeretnénk kikapcsolódni a mindig pörgő és változatos siófoki programok mellett vidéki környezetben is, látogassunk el a várostól mindössze 17 kilométerre, a Balaton déli partjától pedig alig 3 kilométerre fekvő Kőröshegyre.

Kőröshegy egy kis völgyben terül el, és bár ma összeépült Balatonföldvárral, a helyiek még mindig külön településként említik. A falucska nevét az itt olyannyira jellemző kőrisfáról kaphatta, míg a „hegy” utótagot azért aggathatták rá, mert ez Somogyban dobot jelent, a települést pedig körbe dombok hada veszi körül.

Kőröshegy az egykori régi római út mentén terül el, ezáltal már az Árpád korban is létezett, amire tökéletes bizonyíték, hogy a településen egykori bencések építettek kápolnát 1083-ban, amit Szent Márton tiszteletére ajánlottak fel.

Kőröshegy egykoron olyan jelentőségű volt, hogy mezővárosi rangot is kapott, ezáltal a 15. században még a ferencesek is megtelepedtek itt. 1677-től a falu a Széchenyi család birtokában volt, de a második világháború végén ez is megváltozott.

A falu többnyire vallásos emlékekkel és látnivalókkal rendelkezik – általános nyugalma és autentikus vidéki környezete mellett. Egyik első templomát – még fából – a protestánsok építették fel 1671-ben, amit nem sokkal később a törökök porig égettek.

Kőröshegy egyik legnagyobb híressége az a 205 darabból álló éremlelet, ami 1873-ban került elő a falu határából, és ma is a Nemzeti Múzeumban őrzik. Története ismeretlen, de az egyik legnagyobb és legteljesebb éremkollekció, amelynek egyik utolsó darabját 1733-ban verték.

A kis falucska ideális kirándulóhely és célpont az olyan családok számára, akik ragaszkodnak a nyugodt és csendes pihenéshez egy szép és természetes vidéki környezetben.