Siófoki programok: Kutatók éjszakája a Perczel Mór Gimnáziumban

A siófoki programok részeként is lehetőségünk nyílik majd csatlakozni a Kutatók éjszakájához, szeptember 27-én, azaz most pénteken este 18 és 22 óra között a Perczel Mór Gimnáziumban, ahol a lehető legkülönfélébb tudományos játékok és előadások várják az érdeklődőket.

A programok között ennek megfelelően rengeteg érdekességet találunk majd, így érkezik például Farkas Zita optometrista, aki egy „Hogyan óvjuk a szemünket?” című előadással várja az érdeklődőket, de Varga Kristóf, az ELTE kémia-informatika szakos hallgatója is prezentál egy Maxvell démon névre hallgató természettudományi előadást, a főszerepben a tudományfilozófia lappangó erejével, kémiai kísérletek bemutatásával. Az iskola aulájában aztán Öveges professzor szelleme is felidézésre kerül majd, ezáltal korabeli ismeretterjesztő filmjeinek levetítése mellett Retki Botond élőben is bemutat néhány kísérletet. Mindemellett várható érzékenyítő program a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének közbenjárásával, a büfé előtt pedig a Rózsás biobolt segítségével gyógyteákat és mézcsodákat tudunk majd megízlelni.

Miután lement a nap, csillagászat is várja az érkezőket, akik egy speciális távcsővel megnézhetik a Jupitert és a Szaturnuszt, de várhatók a laboratóriumban különféle kísérletek is, így a kémiai oldalról lesz fényjáték, a biológiai oldalról pedig optikai csalódások. Ezen felül dr. Havasi Máté részéről A fény szerepe a madarak érzékelésében címmel is számíthatunk előadásra, de A fény misztériumának temploma címmel Mizerák Beáta a veleméri Szentháromság templom tudatos, fény hatására megjelenő falfestményekhez kapcsolódó építészeti sajátosságokról tart beszédet. Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa, az igazán merészek spenótból készíthetnek áramot, sőt mi több, akár még sertésszemet is boncolhatnak majd.