Siófoki programok – A legszebb szobrok és a szoborcsoportok a Fő téren

Siófok számtalan dolog miatt vált híressé és ismertté a turisták előtt. Egyrészt a Balaton fővárosaként úgy tartják, hogy itt vannak a legjobb nyári partik, a legjobb strandolási lehetőségek, de nem szabad feledkezni ezen felül az egész évben esedékes siófoki programokról, valamint a település látnivalóiról sem.

Ha már látnivalók, egy siófoki nyaralás során érdemes a strand mellett legalább egy napot a városban tölteni, és megcsodálni a Fő tér szobrait, amelyek nem csak világszínvonalúak, hanem valódi művészeti alkotások is egyben.

Amennyiben hűvös az idő, nem tudunk strandolni, és egy kis kultúrára vágynánk, a változatos siófoki programok között tarthatjuk számon a város Fő terének feltérképezését, ahol egy komplett szoborpark, egy valódi műemlék díszíti.

A teret a közelmúltban teljesen felújították, és Varga Imre olyan népszerű alkotásai vannak ott, mint II. Rákóczi Ferenc, az Esernyősök, A professzor, vagy a Vénusz születése névre hallgató szobrok. A felsoroltakból főként II Rákóczi Ferenc szobra örvend nagy népszerűségnek a városba látogatók között, hiszen a fejedelem volt az, aki egykoron címert ajándékozott a városnak.

Erre 1707-ben került sor, a szobor pedig ennek 300 éves évfordulóján került felavatásra még 2007-ben.

A Fő téren kisebb jelentőségű, de annál szebb és népszerűbb szobrok is megtalálhatók, ezáltal aki a siófoki programok mellett kultúrát és művészetet szeretne magába szívni, érdemes megtekinteni még a szintén Varga Imre által készített Sissy, Hatvany István vagy Czóbel Béla szobrát.

Természetesen nem csak Varga Imre alkotott maradandót a város Fő terére, hanem többek között Vigh Tamás is, aki 1963-ban avatta fel a város központjában Beszédes József mellszobrát, aki a település egyik leghíresebb szülöttje, egy igazi mérnökegyéniség volt. Beszédes Józsefet elsődlegesen a Magyar Központi Vasút vezetőjeként ismerhetjük – az 1800-as évek közepén, tehát a forradalom és szabadságharc idején –, ami mellett a Sió csatorna létrehozója és ezáltal a Balaton első szabályozója is ő volt.

Természetesen Siófokon nem csak a Fő tér, hanem más helyszínek is bővelkednek a szobroktól, így érdemes ebből az okból felkeresni például a Millennium parkot, ahol többek között Kálmán Imre interaktív szobra áll, de szintén a kérdéses parkban található a Könnyek útja névre keresztelt 56-os emlékmű, ami egész Magyarország egyik legszebb emlékhelyének tekinthető az 1956-os eseményekhez kapcsolódóan.