Siófoki programok: Légy jó mindhalálig színházi előadás

Igazán megható és egyben nosztalgikus előadáson vehetnek részt a siófoki programok kedvelői, lévén a Körúti Színház előadásában 2016. február 11-én, avagy most csütörtökön este kerül bemutatásra a Balaton fővárosában is a Légy jó mindhalálig című színdarab.

A színházi előadás alapját Móricz Zsigmond mindenki által jól ismert, még 1920-ban kiadott regénye képezi, amelyben a kis Nyilas Misi kalandos és egyben szomorú kalandját ismerhetjük meg, amint a debreceni kollégium diákja lesz.

A magyar irodalom egyik legkitűnőbb gyermekregényét a múltban kétszer is megfilmesítették, ezen túlmenően pedig megszámlálhatatlanul sokszor állították már színpadra, és mivel még mindig kötelező olvasmány az iskolában, a siófoki diákok számára itt a remek alkalom arra vonatkozólag, hogy egy kicsit alaposabban is megismerhessék ezt az igazi klasszikust, illetve a papírlapok mellé képeket, konkrét helyzeteket is adjanak a szereplők és az események mellé.

A Légy jó mindhalálig története az 1890-es évek első felében játszódik, amikor Nyilas Misi a szülői ház biztonságából a debreceni kollégium komor és sivár világába kerül. Mindenki rosszul bánik vele, tanárai és társai egyaránt gyakran megalázzák, de mivel eszes legény, szeretné nagyra vinni az életben, ezáltal esténként eljár az öreg Pósalaky úrhoz, akinek délutánonként felolvas egy kis pénzért cserébe.

Egy napon azonban az öreg azzal bízza meg a diákot, hogy az általa megálmodott számokat tegye meg a lutrin, ám Misi a mindennapok forgatagában elveszíti a reskontót, az rossz kezekbe kerül, és innen származik majd minden baj forrása, amikor Misit csalással és lopással vádolják meg, és ő ebbe kis híján belerokkan.