Siófoki programok: a Magyar Kultúra Napja a Balaton fővárosában

Mi sem természetes annál, minthogy a Balaton fővárosában sem kell érdekes és értékes események nélkül eltöltenünk a Magyar Kultúra Napját, a siófoki programok részeként ugyanis a szervezők gondoskodtak arról, hogy mindenki méltóképpen emlékezhessen meg erről a jeles eseményről.

Ebből az alkalomból január 22-én, azaz hétfőn este 18 órakor ugyanis érdemes lehet ellátogatni a Kálmán Imre Kulturális Központban megtalálható Teátrum Kávéházba (Siófok, Fő tér 2.), ahol lehetőségünk nyílik megismerni a magyar kultúra legismertebb és legsokoldalúbb irodalmi alkotását, avagy a Himnuszt.

Mint ismert, Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én, azaz 195 évvel ezelőtt pontosan ezen a napon írta meg akkor még Hymnus néven írott alkotását, melyet a Magyar nép zivataros századaiból alcímmel egészített ki, és véglegesített az író, amiből később a hivatalos magyar himnusz is vált. Nem véletlenül, hiszen a történelemben számtalanszor megtépázott magyarságnak a 19. századig nem volt teljesen önálló és egységes nemzeti himnusza.

Kölcsey műve után azonban lett, noha erre is várni kellett egy kicsikét, hiszen csak azt követően kaphatta meg ezt a titulust, hogy Erkel Ferenc 1844-ben megzenésítette. A himnusz születésének napját azonban mégis a Kölcsey által megírt változathoz igazítjuk, és ezt ünnepeljük a rendszerváltás, azaz 1989 óta a magyar kultúra napjaként.

A mindenki által ingyen látogatható eseményen nemcsak a téma és a mű kapcsán tudhatunk meg ennél lényegesen több érdekes részletet, hanem még az Egerszegi Akusztik koncertjét is megtekinthetjük, akik egy teljesen egyedi hangvétellel megáldott előadással kívánnak hozzájárulni ehhez a jeles eseményhez, méghozzá különféle megzenésített versekkel József Attilától, Nagy Lászlótól vagy Hell Istvántól, valamint különféle prózai művekkel, melyeket népzenei hangszereléssel tálalnak.