Siófoki programok: monodráma Jászai Mari levelei és naplója alapján

A Siófoki Tavaszi Fesztivál részeként hamarosan egy igazán különleges eseménynek lehetnek részesei a magyar színészvilág és Jászai Mari művészetének kedvelői, 2016. március 24-én, avagy most csütörtökön este 7 órától ugyanis a siófoki programok részeként Jászai Mari: Magam keresése címmel egy különleges monodráma bemutatására kerül majd sor, méghozzá Juhász Róza színművésznő előadásában.

Kálmán Imre Kulturális Központban megtalálható Teátrum kávéházban megrendezendő előadás Jászai Mari eredeti levelei és naplója alapján készült, aki 1850. február 24-én született, és vált rövidtávon a magyar színjátszás felejthetetlen tragikájává.

Jászai Mari

Mivel olthatatlan tudásvággyal rendelkezett, ennek megfelelően csakhamar saját nemzedékének legműveltebb és legértelmesebb személyiségei közé tartozott, miközben tehetsége és drámaisága még a kortársait is arra ösztönözte, hogy tanulmányokat írjanak változatos alakításairól.

Jászai Mari előadásait több mint fél évszázadon át láthatta a magyar közönség a nemzet színházának színpadán. Köztudott róla, hogy Petőfi Sándor és Széchenyi István voltak a legnagyobb géniuszai, amiről többször is tanúbizonyságot adott, illetve több alkalommal is elismert, ennek megfelelően örömmel szavalta kedvenc Petőfi verseit, hovatovább minden évben elutazott Nagycenkre, hogy ott tiszteletét tegye Széchenyi sírja előtt.

Sajnos a mai generációra ma már semmi sem maradt megrendítő alakításaiból, ellenben ránk hagyott írásai és a különféle tanulmányok lehetővé tették, hogy felidézzük tehetségét, hiszen Jászai Mari olyan kiemelkedő alakja volt a magyar színművészetnek, aki példaképként szolgált a jövő nemzedékeinek.