Siófoki programok: Művészet Fonyód-Bélatelep vonzásában

Az emberekről nagy általánosságban kijelenthető, hogy érdeklődnek saját múltjuk után, és ez nem csak az általános- vagy a világtörténelem tekintetében figyelhető meg, hanem a regionális históriák, és a lokális művészetek kapcsán is.

Ennek köszönhető, hogy amennyiben ellátogatunk egy népszerű nyaralóhelyre, általában komoly ingert érzünk arra, hogy a pihenés mellett környékbeli nevezetességeket is megtekinthessünk, illetve megismerkedjünk az adott régió hagyományaival, művészeteivel, sőt akár még a művészekkel magukkal is.

Amennyiben a Balaton fővárosába készülünk, esetleg a környéken élünk, akkor most erre nyújt megfelelő alapot a legátfogóbb siófoki programok egyike, aminek keretein belül lehetőségünk lesz alaposan megismerni a település múltját, méghozzá Varga István könyvtáros, illetve helytörténeti kutató előadásában.

A Művészet Fonyód-Bélatelep vonzásában című előadás egy könyvbemutató is lesz egyben, amelyet a kérdéses kutató állított össze A fonyódi gróf Zichy Béla-telep és a Festők Fonyódon címmel.

A mű célja határozottan az volt, hogy ne csak összegyűjtse, hanem alaposan be is mutassa az egykoron Siófok közelében élt, illetve a Balatonon alkotott művészeket, akik kisebb vagy nagyobb mértékben, de hozzátettek valamit a környék formálásához, akár a közízlés, akár az értékmegőrzés tekintetében.

A rendhagyó eseménynek a BRTK Könyvtára ad otthont, amelyet a siófoki Fő téren találhatnak meg az érdeklődők, méghozzá 2015. november 11-én, szerdán este 18 óra magasságában. A rendezvényre való belépés mindenki számára ingyenes, az élmény mellett pedig mindenki meg is vásárolhatja majd magának Varga István legújabb művét.