Siófoki programok – A Thanhoffer villa

A Balaton fővárosa annyi különleges látnivalóval rendelkezik, hogy rossz idő esetén, vagy szezonon kívül akár több napra elegendő siófoki programok is összeállíthatók belőlük. Igazán különleges és változatos élmények várnak ránk például abban az esetben, ha ellátogatunk a Thanhoffer villába – amit a híres magyar kormányzó után Horthy villaként is ismerünk –, ahol télen és nyáron egyaránt eltölthetünk néhány kellemes és emlékezetes órácskát.

A Thanhoffer villa Siófok egyik legkedveltebb és legforgalmasabb utcáján, a turisták által igencsak kedvelt Petőfi sétányon található, és egy impozáns külsejű műemléknek tekinthető. Mivel egykoron Horthy Miklós kormányzó főhadiszállása volt, éveken át Horthy villaként ismertük, illetve a város öregjei még ma is csak így emlegetik.

Az épület eredeti elnevezését azonban Dr. Thanhoffer Lajosról, a híres magyar orvosprofesszorról kapta, aki személyesen építtette a ma már műemlék-jellegű villát 1897-ben, ahol ma a város nyilvános könyvtára működik.

Éppen ezért amennyiben különleges és kulturális siófoki programokra vágyunk, a Thanhoffer villa felkeresése mondhatni kötelező, hiszen miután a Kodolányi János Főiskola megkapta a villa épületét, a hasznos működtetés és megnyitás érdekében egy könyvtárat létesítettek benne.

Az épület akkor még nagyon rossz állapotban volt, és felújításra szorult, de immáron több mint 10 esztendeje a munkálatok kívül és belül is elkészültek, így a villa olyan állapotban van, mint fénykorában.

A helyszínre azért is érdemes ellátogatni, mert bár tudományos és nyilvános könyvtárként is működik, de a modern technikával is felvértezték, éppen ezért nem csak olvasótermek, hanem interneteléréssel rendelkező számítógépes szobák, valamint multimédiás eszközökkel ellátott helyiségek is megnyitásra kerültek – elsődlegesen kutatási és prezentálási célzattal.

Érdemes ugyanakkor a könyvtári gyűjteményben is elmerülni, hiszen olyan anyagok is helyet kaptak a könyvek között, amelyek teljesen kielégítik az idegenforgalmi és vendéglátói tanulók igényeit, de amennyiben turisztikai információkra vágyunk, akkor is találunk kedvünkre való olvasmányokat.

A Thanhoffer villában üzemelő könyvtárból ma már több mint 10 ezer kötetet kölcsönözhetünk ki vagy olvashatunk el helyben, de ezen felül filmek és hanganyagok is megtalálhatók a hatalmas kínálatban.