Programok Siófok közelében: Tihany nevezetességei

Ha a siófoki programok mellett a Balaton fővárosa környékén szeretnénk egy igazán különleges elfoglaltságot találni, akkor a várostól mindössze 17 kilométerre elhelyezkedő Tihany tökéletes választás – pláne a történelem és a látványos műemlékek kedvelőinek.

Tihany főként kéttornyú templomáról ismert, illetve különleges, mélyen a tóba nyúló félszigetéről, ami csaknem ezer éve lakott már. Legnagyobb és legismertebb nevezetessége az imént említett, 1055-ben alapított bencés apátsági templom, amiből ma már csak az I. András király sírját őrző altemplom, illetve az apátság alapítólevele maradt fenn, ami az első magyar nyelvemlékünknek tekinthető.

Az egykori halászfaluként ismert Tihany ugyanakkor apátsága mellett rengeteg egyéb látnivalóval kecsegtet, ezáltal például a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal, 18. században épült és az ófalu népi lakóházaival, valamint a fazekas házzal is. A településhez tartozik az ország első védett természeti értéke is, a Tihanyi Tájvédelmi Körzet, amelyet egy izgalmas sétaúttal járhatunk körbe, miközben olyan természeti értékeket csodálhatunk meg, mint a szél által formált bazaltsziklák vagy a vulkáni kőzetek.

A félszigeten számtalan természetes kilátóhely is megtalálható, így például a Kiserdő-tetőről vagy a Gejzír-mezőről kiváló kilátás nyílik a Belső-tóra. Tihanyba látogatva érdemes ellátogatni ezen felül a helyi Babamúzeumba is, ahol főként az 1800-as évek végéről és az 1900-as évek elejéről származó porcelánbabák és babaházak sokasága került kiállításra.

Tihany könnyen megközelíthető autóval, kerékpárral, de akár még komppal vagy hajóval is. Előbbit Siófokról a legegyszerűbben úgy tudjuk igénybe venni, ha elutazunk Szántódra, majd onnan komppal át Tihanyra.