Programok Siófok közelében: Tihany újkori nevezetességei és látványosságai

A siófoki programok kedvelői előszeretettel keresik fel Tihanyt egy kis kikapcsolódás érdekében, hiszen a Balaton fővárosához közel helyezkedik el, ugyanakkor a magyar tenger egyik legkülönlegesebb helyszíne – elsődlegesen történelmi emlékeinek köszönhetően. Ezek mellett azonban Tihany rengeteg újkori nevezetességgel és látványossággal is rendelkezik, amelyeket szintén érdemes megtekinteniük a látogatóknak!

A Pisky sétányon találjuk például a Parasztgazda házát, ami egy korabeli, berendezett paraszti család életét prezentálja a turisták számára, de ugyanitt tekinthetjük meg a Halászcéh, valamint a Fazekasház épületét is, amelyek a korabeli szakmák bemutatását tűzték ki célul.

Tihanyban található újkori különlegesség még a Babamúzeum is, ahol népviseletbe öltöztetett és különlegesebbnél-különlegesebb porcelánbabákat tekinthetünk meg, de ellátogathatunk a helyi obszervatóriumba is, ahol Eötvös Lóránd emlékkiállítását találjuk.

Szintén a településen található Habsburg József, egykori főherceg csodálatos nyaralókastélya. A csodálatos épületet – amit Kotsis Iván tervezett – am is megcsodálhatjuk egy kéthektáros parkban, noha ma már nem nyaralóként, hanem szállodaként működik. Főként a biológia szerelmesei örvendenek majd annak, hogy Tihanyban látogathat a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet is, amit elsődlegesen a tó biológiai kutatásának céljából hoztak létre 1927-ben, és akárcsak a Habsburg kastélyt, ezt is Kotsis Iván tervei alapján építették fel.

Tihany az apátságon és annak templomán felül számtalan egyéb vallásos látnivalóval is várja a siófoki programok kedvelőit, ezáltal a református templommal és annak haranglábával, amelyet 1793-ban építettek fel, és kulturális, valamint vallási emlékei miatt mindmáig a turisták egyik kedvelt célpontjának tekinthető.