Programok Siófok közelében: A Tihanyi Apátság

A Balaton egyik legszebb része minden kétséget kizáróan Tihany, amit a siófoki programok kedvelői nem csak könnyen, több formában, hanem gyorsan megközelíthetnek, akár még komppal is. A régió egyik legrégebbi települése számtalan érdekes és izgalmas látnivalóval rendelkezik, amelyek közül az egyik legismertebb alighanem a híres-nevezetes Tihanyi Apátság.

Tihany, és ezzel együtt a település apátságának története is I. András királlyal kezdődik, aki 1055-en építette meg családja temetkezőhelyét és egy kolostort ezen a csodálatos helyen. Ezt a sírt az apátság altemplomában mindmáig megtekinthetik a látogatók, de magát az épületet is érdemes alaposan szemügyre venni, hiszen a magyarországi román kori építészet egyik legszebb alkotásáról beszélünk. Itt található hazánk első magyar nyelvemléke is, pontosabban annak egy másolata, az eredetit ugyanis Pannonhalmán őrzik.

A monostor alapításával egyidejűleg, 1055-ben felépített csarnokkripta az egyetlen korabeli, mindmáig épségben fennmaradt magyar királyi temetkezőhely az országban, ahol 1060-ban elhunyt királyunk is nyugszik.

A kolostorban bencés szerzetesek kerültek, az épület pedig a 18. századik szinte változatlan maradt, akkor azonban újjáépítették. Jellegzetes két tornyát – ami Tihany egyik jelképének tekinthető – 1752-ben húzták fel. A Lécs Ágoston apát irányításával barokk stílusban felépített templom világviszonylatban közepes méretű, de így is rendkívül látványos és impozáns.

A belső terekben megtalálható szobrok és bútorok Sebastian Stulhoff világhírű szobrász keze munkáját dicsérik, aki 1754 és 1779 között készítette a belső díszeket. Az apátság 2005-ben ünnepelte 950 éves fennállását. Nyaranta rendszeresen hangversenyek, tavasztól-őszig pedig kiállítások és kulturális rendezvények kerülnek itt megrendezésre az állandó múzeum mellett.