Programok Siófok közelében: A tihanyi kálvária

Amennyiben a Balaton fővárosába látogatunk egy kis kikapcsolódás kedvéért, a változatos és gyakran varázslatos siófoki programok mellett érdemes felkeresni a közeli Tihanyt is annak érdekében, hogy életre szóló különleges élményeket szerezzünk magunknak.

A Siófokról számtalan formában megközelíthető félszigeten ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem csak az immáron jelképnek számító Tihanyi Apátság várja a látogatókat, hanem számtalan kisebb-nagyobb érdekesség is, mint az őslevendulás, a barátlakások, a gejzírkúpok vagy éppen a tihanyi kálvária.

Noha a Kálvária domb, illetve az emlékmű-együttes az apátságtól alig egy kőhajításnyira található, sokan mégsem tudják, hogy mit rejt a tihanyi kálvária, ez a hányatatott sorsú emlékhely, ami a szocializmus korszakában lebontásra került ugyan, de ma már ismét látható, méghozzá szinte régi pompájában.

A kálvária különlegessége, hogy egy olyan domboldalra épült fel, amelynek tetején természetes sziklakúpok helyezkednek el, amelyeket az alkotók – az eredeti emlékműnél – alaposan ki is használtak, és bár ma ez a rész nem került rekonstrukcióra, később talán ez is sorra kerülhet. A kálváriáról látható ezen felül a legszebb és legteljesebb pompájában a templom épülete is, tehát már csak emiatt is érdemes felkeresni ezt a különleges helyszínt.

A kálvária dombot az idősebb tihanyi emberek egyébiránt még mindig trianoni kálváriának nevezik, egykoron ugyanis a trianoni tragédia emlékére állíttatta a település.

A rendszerváltás előtt ezért kellett politikai okokból lebontani, és bár a teljes visszaállítás nem volt egyszerű – hiszen a ledöntött szobrokat valamint tárgyakat az egész országban széthordták –, ma már nagyrészük visszakerült az eredeti helyére.