Siófoki programok: történelmi előadások a Balaton fővárosában

Igazi csemegékbe botolhatnak október utolsó teljes hetében azok, akik a siófoki programok részeként szeretnének részt venni igazi történelmi előadásokon, lévén két olyan esemény is vár az érdeklődőkre, amelyeknek központi témája a régmúlt lesz.

Október 26-án, azaz most csütörtökön este 18 órakor például érdemes lesz emiatt a BRTK Könyvtárba látogatni (Siófok, Fő tér 2/A.), ahol a legendás 1846-os Kisfaludy Gőzhajóról tudhatunk meg mindent. Az előadást Szelle Zoltán nyugalmazott hajótervező mérnök, valamint Lichtnecker András nyugalmazott levéltáros tartja, akik rengeteg képes bizonyítékkal, izgalmas kutatási anyagokkal és érdekes információkkal igyekeznek megosztani velünk tudásukat.

Az előadás megtartását a BRTK Könyvtár mellett a Kálmán Imre Emlékház, a Balatoni Hajósok Szent Miklós Egyesület, valamint a Somogy Megyei Mérnöki Kamara segítette.

Szintén a történelem jegyében telik majd el október 27-én, azaz most pénteken délután 17 órakor a Civil Akadémia legfrissebb előadása a Siófoki Városi Könyvtár emeleti olvasótermében, ahol az érdeklődők egy vetített képes előadás részeként ismerkedhetnek meg a Magyar Királyi Csendőrség történetével.

A magyar történelemben kevesebb vitatott szervezet van, mint az egykori csendőrség, hiszen az egykori kakastollas járőröket sokan még ma is a rend egyetlen és igazi megtestesítőiként tartják számon, mások pedig – tévesen – a második világháborúban betöltött tisztségük alapján ítélik meg őket, hiszen segítettek az akkori rezsimnek a béke fenntartásában, amit a történelem úgy alakított, hogy utólag nem bizonyult helyesnek.

Ha objektíven szeretnénk megítélni a csendőrség munkáját, ezen az előadáson átfogó képet kaphatunk az egykori rendfenntartó szervről.