Siófoki programok: vándorkiállítás a KIKK-ben

Egészen 2016. augusztus 31-ig marad látogatható a Kálmán Imre Kulturális Központban az a napokban megnyílt vándorkiállítás, ami az El Ángel De Budapest, avagy magyarul az Egy angyal Budapesten név alatt nyílt meg annak érdekében, hogy a második világháború néhány olyan hőse előtt állítson emléket, akik fegyverek nélkül, gyilkolás helyett inkább emberéletek megmentésével tettek valamit a jó ügy érdekében.

A siófoki programok kedvelőinek szánt vándorkiállítás nyitvatartási időben bárki számára szabadon, teljesen ingyen megtekinthető a Fő tér 2-es szám alatt megtalálható előcsarnokban, ahol képekkel, írásos bizonyítékokkal és tárgyi emlékekkel állít emléket Ángel Sanz Briznek, az egykori spanyol diplomatának, valamint a budapesti Spanyol Követség néhány akkori munkatársának.

A követség ugyanis 1944-ben több mint 5000 magyar ember életét mentette meg a második világháború viszontagságaitól, ezáltal főként a németek üldöztetésétől azáltal, hogy az érintett emberek számára menedékjogot adva kimenekítették őket a veszélyzónából.

A vándorkiállítás apropóját az adta, hogy a spanyol Ángel Sanz Briz nevét csak nagyon kevesen ismerik, ezáltal lényegesen kevesebben, mint a második világháborúban aktív többi semleges állam jótevőjét. A svéd Raoul Wallenberg, a svájci Carl Lutz, a Nemzetközi Vöröskereszt képviseletében tevékenykedő Friedrich Born, vagy Angelo Rotta apostoli nuncius nevével ugyanis bizonyára nagyon sokan találkoztak már, mint második világháborús jótevőkkel, de Ángel neve többnyire a feledés homályába vész.

Márpedig a Fővárosi Közgyűlés 2015. április 29-én úgy határozott, hogy a világháborús embermentők nevét viselő budai alsó rakpart északi felét Ángel Sanz Brizről nevezi el, de az egykori spanyol diplomatát ennek ellenére is alig ismerik az országban.