Siófoki programok a város körül – Ádánd nevezetességei

Ádánd egy Siófoktól alig 8 kilométerre fekvő kis település, ami a változatos siófoki programok mellett ideális helyszínt biztosít a kikapcsolódáshoz azoknak, akik szeretnének meghitt, falusias környezetben eltölteni néhány órát, vagy akár napot a nyüzsgő Balaton után.

Ádánd a maga hagyományos táj-jelege mellett ugyanakkor nem csak nyugalmat, hanem több nevezetességet és látnivalót is kínál a látogatók számára, így amennyiben a helyiek kedvessége nem elegendő, megtekinthetjük például a falu vallásos emlékeit, amelyek közül kettő mind a mai napig teljes pompájában áll, és várja is a látogatókat.

Az egyik ilyen a helyi református templom, amit 1825-ben adnak át a helyi híveknek. A barokk stílusú építmény különlegessége, hogy építőanyagát teljes egészében a Balaton környezete adta, ezáltal az alapok terméskőből vannak, a torony téglából, a tető pedig az építéskor fazsindelyes volt, amit nem sokkal később, 1857-ben horganyzott lemez vált fel.

A helyi hívek azonban nem sokáig élvezhetik a templomot, 1886-ban ugyanis az épület leégett, és csak 1912-ben tudták újra renoválni, de a második világháborúban újra elpusztul, és csak a 70-es években sikerül helyreállítani.

Ádánd

Kevésbé volt kalandos életet a helységben megtalálható, szintén barokk stílusú római katolikus templomnak, amelyet a Tallián család építtetett 1747-ben. A templom nem csak önmagában hordoz csodálatos emlékeket és látványosságokat, hanem felújított és gondozott parkjával is, ahol az árnyas fák alatt a nyüzsgő siófoki programok után megpihenhetnek a látogatók, és megcsodálhatják a kiállított szoborkülönlegességeket is.

Szintén Ádánd községhez tartozik az a helyiek által csak Törökhagyásként emlegetett templomrom, amelyet állítólagosan az Árpád korban építettek még az Erzsébet major közelében, nemesi birtokon.

A templomból a török fosztogatás miatt sajnos nem sok minden maradt meg, de az 1800-as évek végén történt régészeti ásatások soron rengeteg csont, kőedények, lópatkó, csatgomb, vaskapocs, vaskés és még egy ezüstérem is előkerült a föld alól, amelyeket ma a Nemzeti Múzeumban tekinthetünk meg.

Ha Ádándon járunk, a siófoki programok mellett érdemes megtekinteni az egykori Csapody kastélyt is, amely hét hektáron elterülő parkja miatt kiváló kikapcsolódást garantál mindenkinek.