Siófoki programok a város körül – Balatonvilágos nevezetességei

Ha egy kicsit szeretnénk kiszakadni a változatos siófoki programok nyüzsgéséből, és szeretnénk feltérképezni a Balaton fővárosának közvetlen közelét, akkor érdemes ellátogatni a várostól alig 8 kilométerre fekvő Balatonvilágosra, ami bár a tó öt kilométerén terül el, mégis már-már falusi csodával és nyugalommal várja a kikapcsolódás szerelmeseit.

Balatonvilágos egy viszonylag fiatal település, ami két korábbi üdülőtelep, Aliga és Világos összeolvadásából jött létre. Strandját nagyon kedvelik a turisták, hiszen sekély vize mellett homokos part és csendes környezet várja az érkezőket, főként a kisgyerekes családokat, akik megfelelő nyugalomban és biztonságban tudják élvezni a Balaton közelségét.

Balatonvilágos története konkrétan az 1960-as évektől számolható, hiszen korábban Aliga és Világos is csak néhány nyaralót foglalt magába. A község elnevezése nagy valószínűséggel a föld világos színéről kaphatta a nevét, ami már az 1850-es évek óta bizonyítottan jellemző a környékre, lévén ekkor szerepelt először írásos dokumentumokban a Világos-major megléte.

Balatonvilágos ugyan nem rendelkezik olyan jelentős eseményekkel, mint amilyenek a siófoki programok, sőt mi több, nevezetességei sem túl nagyok, azonban a kirándulók mégis számtalan rejtett kincsre akadhatnak a közelben. Ott van például a híres Mészöly forrás, ami a híres festő, Mészöly Géza után kapta a nevét – akiről bronz arcképet is találunk a közelben –, és az egyik legtisztább, legfinomabb vizet adja a környéken.

A látogatók megcsodálhatják ezen felül a közvetlenül a parton elhelyezett Székely kaput, amiről csodás panoráma nyílik a magyar tengerre, de aki sétálna egy kicsit, a csodálatos Szent István emlékpark felé vegye az irányt, ahol a település egyik legismertebb nevezetessége, a Szenti István és Gizella emlékmű is megcsodálható.

Amennyiben inkább a magasba vágynánk, Balatonvilágos rendelkezik egy Millenniumi Szent Korona emlékmű, ami a község legmagasabb építménye, de ha a csodás panorámában is szeretnénk gyönyörködni, akkor látogassunk el a Panoráma-kilátóhoz, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Balatonra, ezen felül pedig a legenda szerint Mészöly Géza és Csók István festőművészek itt merítettek ihletett újabb és újabb balatoni képeikhez.