Programok Siófok mellett: A felsőörsi prépostsági templom

Felsőörs a siófoki programok mellett számtalan érdekes látnivalóval rendelkezik, azonban mindközül az egyik legfontosabb alighanem a prépostsági templom, ami egész Balaton legjelentősebb románkori építményének tekinthető.

A különleges templomot elsőként egy oklevélben említik még az Árpád korból (az 1200-as évekből), amikor Bertalan veszprémi püspök felszenteli a Mária Magdolna templomban megtalálható Szent Mihály oltárt. Ebből az alkalomból Miske ispán felesége, avagy Margit asszony egy szolgát adományozott a szentelésért cserébe az egyháznak, ezért feltételezhető, hogy Miske és felesége voltak a prépostsági templom alapítói.

A csodálatos épület már biztosan állt a tatárjárás előtt is, de még a nagy fosztogatást követően is épült-szépült, befejezése után azonban az évszázadok alatt szinte semmit sem változott. Ugyan többször is felújították, a 14. században pedig dongaboltozatot kapott a mennyezet, de ezen felül csak kisebb változások, a padlók, a burkolatok és egyebek módosultak, az épület szerkezete nem.

felsoors_templom

A mohácsi vészt követően a templom kifosztásra került, az 1500-as évek közepén pedig – miután a törökök elfoglalták Veszprémet – az épületet felgyújtották, és mivel Rezy Gál prépostot megölték, Felsőörsön megszűnt létezni a katolikus egyház jelenléte, ami évszázadokig rányomta a bélyegét a templomra is.

Sokáig gondozás nélkül állt, az 1700-as évek elején pedig a boltozati bedőléstől való fenyegetés miatt már nem is a templomot használták a helyiek imádkozáshoz és misézéshez. 1736-ban az egyház aztán visszakapta a birtokot, és a püspök még ekkor nekilátott a templom felújításához.

Napjainkig számtalan tatarozáson esett át, legutóbbi szakszerű helyreállítása a hatvanas években volt, amikor sor került a barokk berendezések restaurálására is, így a csodás templomot ma is úgy tekinthetik meg az érdeklődők, ahogyan már több száz éve áll.