Programok Siófok közelében: Alsóörs látnivalói

Amennyiben a nyüzsgő és változatos siófoki programokon túl szeretnénk megismerni a híres Balatoni Riviérát, akkor érdemes ellátogatni Alsóörsre, ami Siófokról akár egy nagyobb kerékpáros túrával is kényelmesen megközelíthető.

Alsóörs nem csak nyugodt, falusias jellegével és hasonló tulajdonságokkal rendelkező strandjával várja a turistákat, hanem ezen felül természetesen látnivalóival, illetve látványosságaival is, amelyekben csak úgy bővelkedik a település.

A liturgikus élmények kedvelői például rögtön kétféle templomot is felkereshetnek Alsóörsön, így a nyolcvanas években épült, ezáltal modern katolikus templom mellett a történelem legtöbb emlékét őrző, az 1260-as esztendő környékén felépített református templom is várja a hívőket, valamint azokat, akik szeretnének alaposabban is megismerkedni a lokális magyar történelemmel.

Noha Alsóörs önmagában is nagyszerű kilátással rendelkezik a Balatonra, az élményt tovább fokozhatjuk, ha felkeressük a város két kilátóját, ezáltal az 1935-ben épült, és majdnem 300 méter magas Csere-hegyi kilátót, valamint az újabb építésű, és már ebből kifolyólag is egészen sajátos élményt kínáló Somlyó-hegyi fakilátót.

A fentieken kívül Alsóörsön számtalan különböző emlékhely is várja az érdeklődőket, akik ezáltal nem csak a települést, hanem a hozzá köthető hírességeket is alaposabban megismerhetik a turisták. Ott van például az Endrődi Sándor költőnk vörös kőből faragott emlékoszlopa, ami az irodalmi személyiség egykori nyaralója helyén kialakított parkban került kiállításra.

Endrődi volt az, aki felvirágoztatta a Petőfi-kultuszt, és emiatt a századforduló egyik legnépszerűbb költőjeként tartjuk számon. Szobrot emelt továbbá a város Dr. Mihálkovics Tivadar közjegyzőnek is, aki gyakran látogatott el Alsóörsre Endrődi Sándorhoz, és Jókaival együtt gyakran vitorláztak együtt a Balatonon.

A közjegyző a szobrot leginkább azzal érdemelte ki, hogy megalapította az alsóörsi közbirtokosságot, és saját vagyonából létrehozta a fürdőtelepet, valamint a mai strand elődjét.

A városban ezen felül számtalan emléktábla és emlékhely által emlékezhetünk meg az 1956-os szabadságharcról, valamint a második világháborúban elesett hősökről is, de van emlékműve a balatoni gőzhajózásnak, a település ékkövei közé pedig egy eredeti, faragott székely kapu is hozzátartozik.