Programok Siófok közelében: Az alsóörsi Török ház

A siófoki programok mellett igazán különleges, mondhatni falusias élmények várnak ránk abban az esetben, ha ellátogatunk a Siófoktól 15 kilométerre elhelyezkedő Alsóörsre, ami részese a Balatonalmáditól egészen Badacsonyig terjedő azon partszakasznak, amit a legtöbben csak a „Balatoni Riviéra” néven ismernek. A mediterrán klíma mellett a magyar tenger egyik legcsodálatosabb vidéke vár itt ránk, ami ideális hatalmas kirándulások és kerékpáros túrák megtételére is.

Alsóörs a Somlyó-hegy lábánál helyezkedik el, a környékbeli településekhez hasonlóan több évszázados múltra tekint vissza, elsőként ugyanis egy 1200-as oklevélben említik meg. Az Árpádkori község kedvelt üdülőhely, amely hatalmas strandjával és nyugodt környezetével vonzza azokat a turistákat, aki a nyüzsgő siófoki programok mellett nyugodtabb környezetben szeretnének eltölteni egy délután.

Alsóörs mindmáig őrzi történelmi emlékeit permi vörös homokkőből rakott, vastag falu házaival, ódon utcácskáival, az udvarokban faragott itatókkal és vályúkkal, vagy a kapukban elhelyezkedő kerékvető kövekkel. Alsóörs életébe óriási fellendülést hozott, amikor a települést rákötötték a vasútra, így Budapestről és Győrből is közvetlen vonalon juthattak el a fürdőzni vágyók a Balaton egyik legszebb strandjára.

Alsóörsre természetesen nem csak az utánozhatatlan balatoni hangulat, hanem néhány történelmi nevezetesség is csábíthatja a turistákat, így például a Török ház, ami elsődlegesen azért épült, mert a török hódoltság során a település közelében hatalmas harcot vívtak a magyar seregek a túlerőben lévő törökökkel szemben.

A Török ház egy a maga nemében teljesen páratlan építészeti csoda, amelyet a település legszebb pontjára épített egykori ismeretlen török tulajdonosa a 15-16. század derekén. A ház oromzata a Balatonra néz, udvarából pedig a fűzfői öbölre nyílik páratlan kilátás, de a túlsó partok mellett a tihanyi félsziget is tisztán látható.

A paraszti lak ma konyhából és szobából áll, udvarát csodálatos vörös-kő bástya díszíti, magasra törő kéményét pedig turbánszerű gömb koronázza meg, ahonnan elnevezését is kapta ezt a táj-jelegű, autentikus épület.

A rendkívül hangulatos épület nyaranta képzőművészeti események, művészeti kiállítások és rendezvények otthona, amit nem csak ilyen alkalmakkor érdemes felkeresni, hanem akkor is, ha csak szeretnénk elmerengeni a Balaton csodájában, illetve a népi építészet remekében.