Siófoki programok a városon kívül – Balatonföldvár látnivalói (2. rész)

Ha a változatos siófoki programok nyaralásunk alatt éppen nem a mi kedvünkre való elfoglaltsággal kecsegtetni, akkor sem kell csüggednünk, a Balaton fővárosának közelében ugyanis garantáltan találunk majd olyan elfoglaltságot, ami illeszkedik az ízlésünkhöz. Amennyiben ugyanis felfedeztük már Siófok összes látnivalóját, ezáltal köztéri szobrait és parkjait, akkor érdemes átruccanni Balatonföldvárra, ahol megannyi különleges kikapcsolódási lehetőség vár ránk!

A tó gyöngyszemének is nevezett Balatonföldváron találjuk például a híres nevezetes Kelta sétányt, ami a településen húzódott egykori vár maradványainál, a Stefánia sáncnál található. A 40 méter magas löszfal tetején meghúzódó sétány csodálatos kilátást biztosít a Tihanyi-félszigetre, és érdekesség, hogy a tó egyetlen olyan helyszíne, ahonnan mindkét medence látható. Amennyiben a nyüzsgés után szeretnénk elmélázni és gondolkodni egy kicsit, ennél ideálisabb helyszínt aligha találnánk. Szintén a sétányon haladva tudjuk megközelíteni a település nevezetességének számító országzászlót, amelynek elődje már 1936 óta itt állt, és egykoron közadakozásból készült el.

Balatonföldvár ezen felül számtalan egyéb nevezetes látnivalóval szolgál a különleges siófoki programok mellett. Ott van rögtön a Városháza, ami Rákosi Jenő, híres író és publicista egykori nyaralójából lett átalakítva, és rengeteg híres irodalmi személyiség megfordult itt, illetve kapott ihletett műveihez. Szintén a városban található Bajor Gizi nyaralója, ami eredetileg a híres Széchenyi család birtokában állt.

Ha földváron járunk, semmiképpen sem szabad elmulasztanunk Korányi Frigyes nyári kastélyát, hiszen a tuberkulózis elleni harc egyik kiemelkedő alakja, a híres professzor is itt építette fel otthonát, ami a város legfeltűnőbb épületévé vált már-már várkastély jellegű stílusával. A híres nyaralók sora ezzel azonban még nem zárult le, hiszen Balatonföldvár ad otthont Széchenyi Zsigmond, a híres író és Afrika-kutató egykori hétvégi villájának is, a köznyelvben csak Kulipintyóként megmaradt csodálatos épületnek. A városba látogatóknak a fentieken felül érdemes még megtekinteniük a Városháza mellett megtalálható valódi székely kaput, valamint a Jubileum teret, ami a Honfoglalás 1100. évfordulójára készült el.