Programok Siófok közelében: Balatonkenese természeti látnivalói

Balatonkenese, avagy a magyar tenger északi kapuja, ez a Siófoktól alig 10 kilométerre elhelyezkedő település tökéletes úti cél abban az esetben, ha szeretnénk magunknak egy tartalmas, múltidéző és érdekes élményt szerezni a változatos siófoki programok mellett.

Balatonkenese a tóparti régió egyik legrégebb óta lakott környéke, így példának okáért már a Tihanyi apátság alapítólevelében is említést tesznek róla, ezáltal a helységben rengeteg a történelmi látnivaló, de ezen felül több természeti látványosság miatt is érdemes felkeresni a turistáknak.

A természetet kedvelő látogatóknak például a kihagyhatatlan siófoki programok mellett érdemes végigsétálniuk a Tátorján tanösvényen, ami végigvezet mienket Balatonkenese szinte összes nevezetességén – nem véletlen, hogy a település kincsének is nevezik a helyiek a nevéül szolgáló növénnyel egyetemben. A tátorján, mint növény azért is különösen érdekes, mert Közép-Európában csak és kizárólag Balatonkenesén található meg ilyen nagy populációban.

A szakemberek szerint a növény a legutolsó jégkorszaknak köszönhetően jutott el idáig, az orosz sztyeppvidékről származhat, és immáron több évtizede a védett növények közé sorolják.

A tanösvénynek köszönhetően pedig már nem csak a helyiek, hanem a látogatók is megismerhetik ezt a csodálatos növényt, aminek eszmei értéke 35 ezer forint, így eszünkbe se jusson emlékbe elvinni egyet. A Soós-hegyen végigvezető tanösvény egyébiránt nem csak a tátorján, hanem más ritkább növényfajok megcsodálására is lehetőséget ad, így a nőszirom vagy az árvalányhaj is ide sorolhatók, amelyek mind-mind védett növények.

A Tátorján tanösvény elvezet továbbá Balatonkenese másik nagy természeti nevezetessége mellet is, ami a hatalmas löszfal, ahol a parti fecske és gyurgyalag természetes élőhelyét és kilenc nagyobb barlangot is találhatunk, amelyeket a köznyelv csak tatárlikaknak nevezett el. A helyi legenda szerint ugyanis a tatárjárás során ezekben a barlangokban találtak maguknak védelmet a szegény, földnélküli parasztemberek.

A valóságban azonban bármennyire is hihetetlen, ezeket a barlangokat egykoron a halászok vájták, mert a Balaton vízszintje lényegesen magasabbon volt, és ezekben tartották az emberek csónakjaikat, valamint halászathoz szükséges eszközeiket. A löszfal a természeti értékei és csodálatos legendái mellett nagyszerű kilátást is nyújt a Balatonra!