Siófoki programok a városon kívül – Balatonkenese történelmi látnivalói

Balatonkenese Magyarország egyik legrégebbi ismert települése, amit még Kenese néven a tihanyi apátság alapítólevelében is megemlítenek, ezáltal rengeteg történelmi emlékkel, és természetvédelmi területeivel várja a siófoki programok mellett historikus kikapcsolódást kereső látogatókat.

A Siófoktól mintegy 10 kilométerre elhelyezkedő Balatonkenese 1991-ben ünnepelte fennállásának ezredik évfordulóját, de a régészek szerint – a felkutatott leletek alapján – a helyszínen már jóval korábban is éltek emberek, hiszen még római kori építményeket is találtak a föld alatt.

Egy helyi legenda szerint Rákóczi Ferenc a nevéhez köthető szabadságharc idején járt a településen, és egy ma már sajnos elpusztult szilfához kötötte a lovát, miközben kihirdette az ország akaratát.

Ma ennek az eseménynek állít emléket az akarattyai városrészen a Rákóczi fa, amit sajnos ma már nem az eredeti szilfa, hanem csak egy a helyére ültetett fenyő személyesít meg.

Balatonkenesén a siófoki programok mellett garantáltan mindenhol megszólít majd minket a történelem, hiszen példának okáért a Balaton első gőzhajója, a Kisfaludy gőzős első útja is ide vezetett.A település kikötője ma is aktív, és immáron 150 éve várja a sétahajózás kedvelőit, akik a tó szinte minden pontjába közvetlenül el tudnak jutni innen.

A falu ezen felül rengeteg és igencsak jelentős nép építészeti emlékeket őriz, így például ott van az 1857-ben épült, még barokk stílusú emeletes tornácos ház, ami egykoron csárdaként funkcionált, ma pedig Falumúzeumként őrzi a település több évszázados emlékeit.

A házban egy pitvaros szoba mellett egy szabadkéményes konyhát, egy éléskamrát, egy kocsiszínt, valamint egy istállót is megtekinthetünk egy boltíves tornác, valamint egy falazott mellvéd mellett, de a házzal szemben 1926-ban épült nyári konyha is látogatható.

Ha Balatonkenese múltbéli látnivalóit és látványosságait szeretnénk megtekinteni a siófoki programok mellett, nem szabad szó nélkül elmenni Soós Lajos költőnk emlékhelyei mellett. A tragikus sorsú költő – fiatalon öngyilkos lett – ugyanis kedvenc településén, Balatonkenesén tért örök nyugovóra, ahol rendszeresen megfordult édesanyja utáni látogatóban.

Életéről és munkásságáról sírhelye felkeresése mellett egy emlékművel is megemlékezhetünk.