Programok Siófok közelében: A felsőörsi Civilház

A siófoki programokon felül számtalan izgalmas és érdekes látnivaló vár ránk a Balaton fővárosának közvetlen környezetében is.

Ilyen például Felsőörs, amit egyrészt akár egy nagyobb biciklitúrával is megközelíthetünk, másrészt pedig feltétlenül érdemes ellátogatni ebbe a sajátos kis bakonyi településre, hiszen festői környezetben fekszik, messze földön híres vendégszeretetéről, ezen felül pedig rengeteg történelmi emléke és természeti látványossága is van.

Főként a történelmi emlékek táborát igyekszik erősíteni Felsőörsön a Civilház és Helytörténeti bemutatóhely, amelyben állandó és időszakos kiállításokat egyaránt találhatnak a látogatók.

Az időszakos kiállítások során kortárs művészek munkáit és vándorló tárlatokat egyaránt befogad a hely, ezáltal gyakran igazi érdekességekbe is botolhatunk ott, de az állandó bemutatót is érdemes megtekinteni, hiszen egy igazi polgári háztartást tekinthetünk meg ott teljes valójában, avagy kideríthetjük, hogy miként éltek egykoron a felsőörsi emberek.

A Civilházat egyébiránt elsődlegesen azért hozta létre a helyi önkormányzat, hogy a lakosság, illetve önszerveződő csoportjai, a civil szervezetek közösségi tevékenységei helyet kaphassanak.

Szintén látványos kiállítás vár ránk Felsőörsön abban az esetben, ha ellátogatunk a református parókiára, ahol Gáty Ferenc emlékszobája mellett – benne rengeteg régi vallásos emlékkel – megismerhetjük az ősidőkre visszanyúló helyi szőlőművelés történetét, illetve az ahhoz felhasznált eszközöket is.

Ha Felsőörsön járunk, a fenti két kiállítás mellett érdemes tenni egy nagyobb sétát is a városban, amelynek során útba ejteni a csodálatos Millenniumi Emlékparkot.