Siófoki programok a városon kívül: A felsőörsi tanösvények

A változatos siófoki programok mellett garantáltan jó szórakozás vár ránk abban az esetben, ha ellátogatunk a város közelében elhelyezkedő Felsőörsre.

A település festői környezetben terül el, aminek köszönhetően nem véletlen, hogy két igazán látványos tanösvény is csatlakozik hozzá, amelyet végigjárva alapos betekintést nyerhetünk a környék élővilágának és természeti csodáinak jellegzetességeibe.

Ott van rögtön a Malomvölgyi tanösvény, ami elsődlegesen Felsőörs, illetve a környék élővilágára koncentrál, ezáltal a nyolcállomásos kirándulás első helyszínén a cserjékkel, majd a fafajokkal és a forrásokkal ismerkedhetünk meg.

A tanösvény folytatásában egy kis betekintést nyerhetünk a környék geológiájába, majd a virágos növényekkel és a hely madárvilágával ismerkedhetünk meg alaposabban is. A hetedik állomásként a Felsőörsön folytatott gazdálkodási tevékenységek kapják a főszerepet, míg a túra utolsó helyszíneként az erdőben megtalálható állatok.

Főként a geológiai csodák és látványosságok kedvelőinek szól a siófoki programok mellett a Forrás-hegyi Geológiai Tanösvény, amit szintén Felsőörsre látogatva csodálhatunk meg. A hegy a Balaton felvidékhez tartozik, egykori kőnyerő hely volt, ami mind a mai napig nemzetközileg is igen jelentős földtani, rétegtani, sőt mi több, őslénytani érdekességeket vonultat fel.

A tanösvény végigjárásával így például megtekinthetünk Triász- köri tengeri üledékréteget, de a Föld tűzhányóműködésének több százmillió évvel ezelőtti maradványait is. A Forrás-hegy csodálatos földtörténeti leleteit Böckh János geológus fedezte fel, akinek munkái alapján világszerte ismertté és kutatottá vált, sőt mi több, Magyarország első földtani alapszelvényeként tartják számon.