Siófoki programok a városon kívül – A füredi Jókai Mór Emlékház

Amennyiben azt szeretnénk, hogy balatoni nyaralásunk ne csak a strandolás, valamint a változatos siófoki programok élvezetéről szóljon, hanem szeretnénk megismerni egy kicsit irodalmunk és kultúránk egyes hagyatékait, akkor a magyar tenger körül erre számtalan lehetőségünk lesz.

Különösen alkalmas erre a Balaton fővárosa, avagy Siófok, ami egyben a környék egyik kulturális központja is, méghozzá azért, mert szezonban és szezonon kívül is különleges siófoki programok tucatjai várnak ránk.

Amennyiben az irodalom érdekel minket, a városban több történelmi hagyatékot is megtekinthetünk, így például a Jókai Mórról elnevezett villát, ami bár önmagában egy csodálatos épület, mondhatni egy építészeti csoda, azonban a híres író életéről, alkotói tevékenységéről és alapvetően múltjáról sokkal többet is megtudhatunk, ha a siófoki programok helyett ellátogatunk a közeli Balatonfüredre.

A Balaton fővárosától nagyon könnyen és gyorsan megközelíthető településen található ugyanis a Jókai Mór Emlékház, ami az év minden napján, néhány éve teljesen megújult, enteriőr típusú kiállítással várja azokat a látogatókat, akik szeretnének megismerkedni a híres író életével.

Jókai Mór Emlékház

A Magyarországon szinte teljesen egyedülállónak tekinthető író-ház teljes betekintést enged az egykori Jókai család füredi mindennapjaiba, emellett pedig tökéletesen felidézi előttünk társasági életük hangulatát, atmoszféráját is, az írócsalád ugyanis rendszeresen itt töltötte nyarait.

Az emlékházba ellátogatva olyan érdekességeket tudhatunk meg egyik legnevesebb magyar írónkról, minthogy 1870-ben itt írta meg mindmáig talán legnépszerűbbnek tekinthető regényét, avagy Az aranyembert, de a Balatont népszerűsítő cikkei és novellái is itt születtek meg.

A Jókai Emlékházba belépve mintegy kerek évszázaddal forgathatjuk vissza az idő kerekét, hiszen mind eredeti és korhű Jókai relikviák között nézelődhetünk szabadon, miközben megcsodálhatjuk és akár meg is érinthetjük híres írónk íróasztalát, részesei lehetünk – még ha csak közvetetten is – életének, valamint annak a környezetnek, amiben annak idején alkotásai megfogantak a fejében.

Amennyiben egy igazán különleges történelmi és irodalmi utazást szeretnénk átélni, nézzük meg mi is Jókai Mór emlékházát, ami garantáltan életre szóló élménnyel kecsegtet az irodalom kedvelőinek.