Programok a városon kívül: A látványos enyingi templomok

A változatos siófoki programok sokan várnak valami olyan kikapcsolódásra, ami a lélekre is hatással van. Ebben a szellemiségben érdemes felkeresni a Balaton fővárosától alig néhány percnyi autóútra elhelyezkedő Enyinget, ahol három csodálatos templomot is megtekinthetnek a turisták.

Az egyik ilyen a Nepomuki Szent János Római Katolikus Templom, amelyet egykoron már Herceg Batthyány Fülöp építtetett az 1800-as évek első felében neoklasszicista stílusban. A templom igazán monumentális hatást kelt, műemlék jellegű kialakítással rendelkezik, főbb jellegzetességei pedig a gazdagon aranyozott toronykereszt és keresztgömb, az oszlopos előcsarnok, valamint a latin kereszt alaprajz.

Érdemes alaposabban is áttanulmányozni a fő oltárképet is, ami a templom névadóját és védőszentjét, Nepomuki Szent Jánost ábrázolja.

A római katolikus templom mellett egy sokkal régebbi vallásos építmény, a helyi református templom is megtalálható Enyingen, aminek elődjét már az 1600-as évek végén felhúzták, akkor még kizárólag fából. Az egykori enyingi vár helyén lévő magaslatra azonban csak az 1700-as évek végén építették fel a mai templom közvetlen elődjét barokk stílusban.

Főbb látványosságai a faragott szószék, az Angster József által 1887-ben épített orgona, valamint a vörös márványból készült úrasztala. A templom mellett található a szimplán műemlék jellegű lelkészlak is, ami egy L alakú, csehüveg-boltozatos tornáccal rendelkező építmény. A református templomban főként nyaranta rendszeresen orgonaművek csendülnek fel ismert előadóművészek tolmácsolásában.

Enying rendelkezik továbbá egy evangélikus templommal is, amit azonban csak 1938-ban építettek fel, így történelmileg kevésbé látványos, mint a római katolikus és a református templomok.