Programok Siófok közelében: Lulla látnivalói

Ha a változatos siófoki programok mellett szeretnénk elvonulni egy kicsit, és zöldövezetben eltölteni néhány órát, vagy akár egy teljes napot a nyaralásunkból, akkor érdemes ellátogatni Lulla községébe, ami Siófoktól alig több mint 10 kilométerre helyezkedik el, ezáltal akár még kerékpárral is könnyedén megközelíthetjük.

A Somogy megye északi részén fekvő kis falucska dombokkal körülvett helyszínén négy falurészt különíthetünk el, amelyeken végigsétálva megtapasztalhatjuk az autentikus, ám mégis modern falusi mindennapokat, miközben körbe-körbe a déli balatoni táj csodás természeti adottságaiban gyönyörködhetünk.

A természet és a nyugalom kedvelői biztosan nagy örömüket lelik majd a település felfedezésében, ahol a közeli dombok lösszel borított felszínén érdekes természeti jelenségeket csodálhatunk meg, hiszen a csapadékvíz és a természeti elemek jól látható munkát végeztek a dombokon, így különféle formák, alagutak és bevágódások keletkeztek a felszínen.

A település körül ezen felül hatalmas erdőségek, gyertyánosok, hársasok és akácosok várják a nagy séták kedvelőit, amelyek mellett a horgászok is megtalálhatják számításaikat, lévén a Jaba-patak felduzzasztásával a közelben létrehoztak egy víztározót is, ami ma már szinte igazi horgászparadicsommá nőtte ki magát. A község erdei ezen felül vadban gazdagok, így a vadászat kedvelői szintén lehetőséget kaphatnak arra, hogy elejtsenek egy díjnyertes trófeát.

Lulla ezen felül a siófoki programok mellett néhány aprócska, de annál jelentősebb látnivalóval is rendelkezik. Ilyen például az 1983-ban épült római katolikus templom, ami kívülről is szép, érdemes azonban belülről is megcsodálni a tabi esperes-plébános csodás freskói miatt.

Ha Lullára látogatunk, feltétlenül érdemes megcsodálnunk az 1930-ban felépített haranglábat, amelyet 1970-ben villamosítottak, 2005-ben pedig teljesen fel is újították, ezáltal teljes pompájában várja a látogatókat.

Lulla rendelkezik ezen felül helytörténeti gyűjteménnyel is, ha pedig ellátogatunk a tulajdonképpeni ötödik falurésznek is tekinthető szőlőhegyre, ott megcsodálhatjuk a kovácsoltvas keresztet, a kápolnában pedig az emléktáblát is, ami a falu két legnagyobb tragédiájára emlékeztet mindenkit, sok-sok évvel ezelőtt ugyanis rendkívül pusztító jégverés sújtotta a települést, ami szinte teljesen elpusztított mindent a környéken.