Programok Siófok közelében: Nyim és a Kási vár

A siófoki programok az év minden időszakában nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak a turisták számára, akik zenei rendezvények mellett gasztronómiai- és kulturális események részeseivé is válhatnak, de felfedezhetik a magyar történelmet is.

Amennyiben minket is vonz hazánk históriája, és éppen Siófokon töltjük nyaralásunkat, érdemes egy kicsit kimozdulni a városból, és ellátogatni az alig 12 kilométerre elhelyezkedi Nyim községbe – a 65-ös útról könnyedén megközelíthető –, amelynek közelében megcsodálhatjuk az egyik legnagyobb hazai földvár maradványait, avagy a híres Kási várat.

A Nyimi patak völgyében elhelyezkedő vár a környék legjobb védelmi helyezettel rendelkező erődje volt, ami kedvező földrajzi helyzetét annak a 245 méter magas hegynek köszönhette, amelynek tetejére felépült.

kasi_var_bejarat

Hatalmas, földből készült falainak köszönhetően a feljegyzések szerint soha, senki sem tudta bevenni, azonban az idő vasfoga kíméletlen volt, így ma már csak romjai alapján ismerhetjük az egykori erődöt, amelyet még vélhetően az Árpád korban építettek, hogy védelmet nyújtson Kás falu lakóinak.

Noha a falut csak az 1200-as években említik először, a vár a szakemberek szerint már az azt megelőző században is ott állhatott. A Kási várat erődként utoljára az 1400-as években említették, és már akkor is Nagyhegynek nevezték azt a hatalmas dombot, amelyen a vár állott.

A Kási várnak az alapterülete csekélynek nevezhető, hadászati jelentősége éppen ezért elenyésző volt, ennek köszönhető, hogy a törökök nem a Kási várat építették újjá az 1500-as évek második felében, hanem a közeli Ságváron kezdtek várépítésbe.

Mindehhez hozzátartozik, hogy a török seregek korábban teljesen elpusztítják Kast, amit korábban a megye legnépesebb településeként tartottak számon – 24 portával –, 1565-ben azonban a török adóösszeírás már csak füves pusztaként említi.

A Kási vár romjai az ország egyik legnagyobb földvár-maradványának tekinthetők, amelyek romos mivoltuk ellenére is igazi múltidéző élményeket garantálnak a siófoki programok szerelmeseinek, akik a túra során nem csak a magyar történelmet ismerhetik meg, hanem elfelejthetik a szürke és stresszes hétköznapok problémáit is, hiszen a nagy domb és annak zöldövezete egy egész napos túrához is tökéletes alapként szolgál.