Programok Siófok közelében: A Plul-malom és az Angolkisasszonyok nyaralója Csopakon

A változatos siófoki programok mellett a Balaton fővárosából érdemes egy kis kirándulást tenni Csopakra is, ahol számtalan érdekes látnivaló és történelmi emlék vár a turistákra, így felfedezhetnek egykori építészeti remekeket, de izgalmas történetek nyomába is eredhetnek.

Csopak egyik látványossága például a Plul-malom, ami egyes források szerint már az államalapítás után épülhetett meg, a veszprémi Káptalannak ugyanis 1082-ben három csopaki malomról is beszámolnak, amelyek közül az egyik nagy valószínűséggel a mindmáig álló és megcsodálható Plul-malom lehetett.

Természetesen a mai malomépület már nyomaiban sem őrzi az egykoron több évszázaddal ezelőtt épített változat emlékét, hiszen Molnár Kálmán 1910-ben az akkori romos malmot elbontatta, és egy újat épített a helyére. Mivel az akkori tulajdonos lányát Plul Vilmos vízimolnár vette feleségül, a malom hivatalosan is a Plul család tulajdonába került, ezért lett a neve Plul-malom.

Az 1950-es években az építményt államosítják, majd bérlőknek adják ki. Utoljára az 1970-es években működtették, berendezése mind a mai napig épen maradt, és Csopak helytörténeti gyűjteményét gazdagítja látogatható műemlékként.

Szintén Csopakon található az Angolkisasszonyok nyaralója is, ami egy igencsak különleges látnivaló a siófoki programok kedvelői számára. Az épület az Angolkisasszonyok Apácarend nyaralója volt, amelyet a 19. és a 20. század fordulóján építettek. Míg nem épült meg a Szent Imre Katolikus Elemi Népiskola. a környékről nagyon sokan ide jártak szentmisére.

Az államosítás után az épület Megyei Csecsemőotthonként működött, 1976-tól pedig a szellemi fogyatékos gyermekek otthona volt, 2005-tól pedig a Balatonfelvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának tulajdona. A több mint 100 éves épület Csopak egyik ékessége, amit érdemes megtekinteniük a környékre látogatóknak.