Programok Siófokon kívül: A Ranolder kastély és a Csonkatorony Csopakon

A siófoki programok mellett rengeteg érdekes látnivaló és műemlék vár ránk abban az esetben, ha ellátogatunk a város közelében elhelyezkedő Csopakra, amit akár egy nagyobb kerékpáros túrával összekötve is célba ejthetünk.

Csopakon ugyanis rengeteg nevezetesség található, köztük is az egyik legismertebb a Ranolder kastély, ami az országos műemlék nyilvántartásban is szerepel. Eredetileg Renolder János, egykori veszprémi püspök építtette 1861-ben, küllemét tekintve romantikus-neogót stílusban.

A püspök egyfajta nyaralóként tekintett a kastélyra, ahol főként öreg korában rengeteg időt töltött – 1875-ben itt is halt meg –, majd örökösei a szőlőbirtokkal együtt Freistlander Jenőnek értékesítették.

Az 1900-as évek elején a birtok többször is gazdát cserélt, majd végül Hűvös Salamon vásárolta meg, akitől 1930 végén elvették, utolsó tulajdonosa pedig Bartha Károly vezérezredes volt, akitől államosították, majd 1945-től Növényvédő Állomást létesítettek a helyén.

Szintén Csopak egyik nagy nevezetességének tekinthető a Csonkatorony is, ami egykoron még templomként Szent István király tiszteletére épült, de az 1800-as évek végén elbontották, és csak a tornyot hagyták meg, ami ennek örömére új tetőt is kapott. A templomról az utolsó rajzot 1861-ben készítette Petzek Gyula, ami a Csopak Története című átfogó könyvben teljes egészében megcsodálható.

A feljegyzések szerint az elbontott templomból a káptalan tiszttartójának háza épült, amely ma Dobó Vendéglő néven működik. 1961-ig a Csonkatorony őrizte azokat a harangokat, amelyeket ma a csopaki templom udvarán, az erdélyi stílusú haranglábban tekinthetünk meg. 1990-ig helytörténeti gyűjtemény működött a toronyban, amit aztán áthelyeztek a malomba.