Programok Siófok közelében: A Takács villa és a Vincellér ház Csopakon

Csopak a Balaton keleti medencéjének északi felén fekszik, Balatonfüred közelében.

A kis település közkedvelt célpont a siófoki programok kedvelőinek, hiszen a helyszín nem csak könnyen megközelíthető, hanem ezen felül festői környezetben, a Nosztori-völgyben, rengeteg látnivalóval és történelmi emlékkel várja a látogatókat.

Az egyik ilyen csopaki nevezetesség többek között a Takács villa, ami egykoron az 1820-as években épült klasszicista kúria, ami főleg építészeti szépsége és értéke miatt vonzza a turisták tekintetét.

A jellegzetes klasszicista udvarházat nem tudni ki építtette, de az 1900-as évek elején dr. Köves Miklós ügyvédé volt, majd miután a Kövesi földbirtokosi család kihalt, a birtok felét Vizli György, másik részét pedig Takács János, az ismert veszprémi mérnők vásárolta meg, és mindmáig az ő családjának tulajdonában áll.

Szintén szépséges látnivaló a siófoki programok kedvelőinek a Vincellér ház, ami a 19. században épült, a Buday birtokhoz tartozott, és egy hagyományos, nádfedeles lakóházként őrzi mindmáig az évszázados magyar hagyományokat. Jellegzetes nyitott tornácáról belépve egy hatalmas konyát csodálhatunk meg, ahonnan két irányban gerendás mennyezetű szobák nyílnak.

Utoljára a nyolcvanas években újították fel, akkor a tornácot beüvegezték, de az épület kívülről semmit sem változott, ezáltal helyet kapott az országos műemlék nyilvántartásban is.

Szintén Csopak egyik nevezetessége még a Balogh pince, ami egy jellegzetes 19. századi présházat és pincét hagyott meg az utókor számára, ezáltal megismerkedhetünk nem csak egykori présházak és borospincék építészeti stílusával, hanem hagyományos használati tárgyaival és általános atmoszférájával is.