Siófoki programok a városon kívül – A veszprémi viadukt és a tűztorony

Hiába várnak egész évben, szezonban és szezonon kívül is változatos siófoki programok a Balaton fővárosában, biztosan vannak olyan események, amelyek minket kevésbé mozgatnak meg. Ha éppen rossz az idő, és nincs lehetőségünk strandolni vagy a vízparton heverészni, de nem akarunk lemondani a jó programokról, Siófokot pedig már keresztül-kasul bejártuk, akkor vegyük az irányt Veszprém irányába!

A megyeszékhely ugyanis rengeteg érdekes és izgalmas látnivalóval rendelkezik, és bár a köztudatban sokan csak az állatkertet ismerik, a háttérben számtalan egyéb érdekesség is megtalálható a városban.

Ott van például a Fejes-völgy felett átívelő Viadukt, ami a város egyik jellegzetességének és nevezetességének számít immáron évtizedek óta. Az 1938-ban épült völgyhíd a Jeruzsálem-hegyet kapcsolja össze a Temetőheggyel, és mintegy 50 méteres magasságban terül el a Séd patak fölött.

Amennyiben átvágunk rajta, egyenesen a Szent László templomhoz juthatunk el, ezért is kapta a viadukt a Szent István Völgyhíd nevet. A hídról a városra, és a környékre is kitűnő kilátás tárul elénk, így kelet felé a vár, nyugatra a Betekints völgy, északra pedig a Bakony hegység csodálatos vonulatait láthatjuk.

Amennyiben a siófoki programok valamiért éppen nem keltették fel a figyelmünket, érdemes megtekinteni a Veszprém másik jellegzetességét, avagy a veszprémi Tűztornyot. Az épület alapja talán megdöbbentő, de egészen IV. Béla idejéből származik, amikor őrtoronyként funkcionált, és egészen a török idők lecsengéséig védelmi feladatokat látott el.

Miután 1801-ben óriási földrengés sújtotta a várost, a torony összedőlt, így újjáépítették, és közel 50 méteres magassága miatt tűzvédelmi feladatokat látott el.

Ekkor kapta meg ma már jellegzetességnek számító barokk toronysisakját, a magyar címert formázó csúcsdíszt, illetve kovácsoltvas korlátokkal biztosított körerkélyét. A Tűztorony mai formáját 1817-ben nyerte el, amikor Tumler Henrik tervei alapján átépítették. A torony ekkor kapott egy saját órát, ami immáron évek óta Csermák Antal verbunkos zenéjét játssza el minden egész órában.

A Tűztoronyba felmászva kiváló panoráma nyílik nem csak a városra, hanem annak környékére is, ami miatt egy balatoni nyaralás során érdemes legalább egyszer ellátogatni ide.