Siófoki programok – A víztorony, mint kilátó

A színes siófoki programok mellett a Balaton fővárosában számtalan egyéb látnivaló, tennivaló és néznivaló is vár ránk. Természetesen mindez nem csak azt jelenti, hogy a településen szezonban és szezonon kívül is állandóan fesztiválok és rendezvények várnak ránk – noha kis híján ez is igaz –, sokkal inkább azt, hogy olyan színes kulturális örökségekkel rendelkezik a város, amelyek akár egy hosszabb hétvégére is elegendő siófoki programokat garantálnak a látogatók számára

Ilyen többek között a település egyik jellegzetességének is tekintett, illetve éppen Siófok központjában megtalálható Víztorony, aminek nagyon hosszú, és nagyon izgalmas, mi több érdekes története van, amit érdemes mindenkinek felfedeznie – természetesen a helyszínen! A siófoki víztorony története a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor a város a Balaton egyik legkedveltebb üdülőkörnyezetévé vált.

Az egyre nagyobb fejlődés, illetve az ezzel együtt járó városiasodás igényei megkövetelték, hogy Siófokon egy modern víz- és szennyvízhálózat kerüljön kiépítésre. Az első vízvezeték kivitelezésének munkálatait 1912 kora tavaszán kezdték meg, ami olyan nagy érdekesség volt a térségben, hogy a sajtó a siófoki programok mellett rendszeresen beszámolt róla.

Példának okáért a Veszprémi Hírlap egyik 1912 októberében megjelent lapszámából tudjuk, hogy a siófoki vízmű félévnyi kemény munka után átadásra került, teljes költsége pedig az 1 millió koronát is meghaladta.

A vízvezeték kiépítésével együtt épült meg Guth Árpád és Gergely Jenő tervezésében a 45 méter magas siófoki víztorony, amely 1935-ös átépítése után a város jellegzetességévé vált. Noha a második világháborúban komoly sérüléseket szenvedett, 1945-ben felújították, és új formát kapott.

Maihoz leginkább hasonlatos formáját 1955 és 1963 között nyerte el, amikor a vízvezeték hálózatának bővítésére is sor került. 1973-ban a vízművek modernizációja miatt a siófoki víztorony elvesztette eredeti jelentőségét, így egyre inkább idegenforgalmi szerepet szabott ki rá a város vezetése, így az évtizedek folyamán kilátóként funkcionál.

Az épületet 2010-ben újították fel legutóbb, így ez a sokat látott, több mint 100 esztendős erőd ma megújulva és teljes pompájában várja azokat a látogatókat, akik a siófoki programok mellett szeretnének gyönyörködni a páratlan balatoni kilátásban.