Siófoki programok: zenés est Ady Endre halálának 100. évfordulójára

Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akinek költeményeit és életét mindenki ismeri, azonban bőven tud még nekünk ennyi idő után is meglepetést okozni, amiről a siófoki programok részeként most lehetőségünk nyílik meggyőződni.

November 19-én, azaz kedden este 19 órától ugyanis Száz titok kavarog címmel egy zenés irodalmi est vár majd ránk, méghozzá Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából, aminek apropójából lehetőségünk nyílik a népzene és a klasszikus zene sajátos ízeivel és megoldásaival támogatni a hallgatóságot abban, hogy könnyebben elmélyülhessenek Ady költészetében.

A költő és író ugyanis egész életében az útkeresést, a vívódást személyesítette meg, miközben az egészet átszőtték egy gyarló ember gondolatai, hogy igazságokat idézve hitet és élményeket adjon az olvadói számára, nem mellesleg pedig mindmáig reményt ahhoz, hogy a globalizáció és a multikulturalizmus ellenére még mindig van helye a kultúrának.

Sőt mi több, a kultúra mellett az értékeknek, a kultúra szeretetének, továbbadásának, mindezt teljesen nyilvánvalóan európai, magyar ember módjára. A Száz titok kavarog című előadásban mindezt magyar népzenével, klasszikus zenével, sőt hamisíthatatlan hazai jazz előadással, ezeknek a költészettel való összefonódásával ismerhetjük meg.

A minőségi megvalósításban olyan ismert emberek közreműködnek majd, mint Auksz Éva színművész és énekesnő, Dresch Mihály szaxofon művész, Balogh Kálmán cimbalomművész, Bognár András és Vizeli Máté népzenészek, Őze Áron, Csík János, Gellén Péter néptáncos, valamint a Budapesti Kamarazenei Műhely.