Siófoki programok: zöld szakmai nap a környezetvédelem jegyében

Zöld környezet – Kék Balaton címmel egy igencsak különleges környezetvédelmi nap vár azokra, akik a siófoki programok részeként szeretnének megismerkedni a környék, ezáltal pedig a magyar tenger aktuális állapotával környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból.

A február 19-én, azaz most kedden megtartandó eseményre a siófoki BRTK Könyvtárban kerül sor, ahol már reggel 9 órától várják az érdeklődőket, először egy átfogó regisztrációval, majd fél 10-től Laki Judit igazgató köszöntőjével.

Ezt követően 9:40-től professzor G. Tóth László, a Balatoni Limnológiai Intézet igazgatójának bevezetőjére kerül majd sor, amit 10:10-től Molnár Éva, az intézet tudományos munkatársának előadása követ a gyógyszerhatóanyagok koncentrációinak felméréséről a Balaton, illetve annak vízgyűjtő területei kapcsán. Ezután 10:40-től Somlai Szilárd, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park oktatási szakreferense tart előadást a park környezeti nevelésével kapcsolatos tevékenységéről, amit Dr. Dubniczky Zsolt könyvtáros, az ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárának képviseletében prezentált előadása követ majd A zöld könyvtár elmélete és gyakorlata címmel.

Közvetlenül ebéd előtt – amire 12:10 és 12:40 között kerül sor – Szépvölgyi Katalin, az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárának vezetője szórakoztatja a jelenlévőket Könyvtár a kertben, kert a könyvtárban címmel, amit 12:40 és 13:10 között a Nők a Balatonért Egyesült elnöke, Szauer Rózsa elnök prezentációja követ majd Zöld úton közel negyedszázada címmel.

A nap két utolsó előadása közül az első Pappné Beke Judithoz kapcsolódik, aki Zöldítsünk címmel különféle környezetvédelmi gyakorlatokról tart előadást, melyet a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárban kamatoztatott, míg a nap zárásaként a kötetlen szakmai eszmecsere előtt Nász János ökológiai szaktájékoztató kapja meg a szót könyvtárzöldítő témában fogant előadásához.