A siófoki víztorony

A Balaton fővárosába mindig élmény ellátogatni, hiszen télen-nyáron egyaránt változatos siófoki programok közül válogathatunk magunknak. Amennyiben azonban a városban valamiért éppen mégsem történik semmi, akkor sem kell kétségbe esnünk, hiszen a település annyi csodálatos látnivalóval kecsegtet számunkra, amelyek akár több napra elegendő kikapcsolódást is biztosíthatnak számukra.

Ott van például a víztorony, amelyet bármilyen siófoki programra is érkeztünk éppen, vélhetően elsőként látunk meg a városban, hiszen a környék legjellegzetesebb épületének tekinthető, ami a turisták számára mindig utat mutat, ha a főteret keresik. A siófoki víztornyot Guth Árpád és Gergely Jenő tervezték, és 1912-ben adták át, így immáron több mint egy évszázada határozza meg a város panorámáját. A siófoki víztoronynak természetesen konkrét története is van, ami a századforduló előtti és utáni évtizedre nyúlik vissza.

Ebben az időszakban ugyanis hatalmas átalakulások zajlottak le a Balaton partján, ahol megjelent a fürdőkultúra, az urbanizációs korszak, az első nyaralóházak, villák, ezen felül pedig megkezdődtek a kommunális beruházások is, mint a víz, a villany, a csatorna vagy a járda építése. Mindez az első siófoki programok megjelenését is magával hozta, a környék ugyanis 1913-ig bezárólag, nem egészen két évtized alatt igazi turistaparadicsommá változott.

siofok

 

Minekután egyre többen fedezték fel az országból a Balaton szépségét, Antal József, a község akkori vezetője egy versenypályázatot írt ki annak érdekében, hogy valakik megalkossák Siófok ivóvíz- és tűzoltóvíz ellátását, ezen felül pedig a szennyvíz elvezetését, illetve ezzel egyetemben a villamos-energia hálózatának kiépítését is.

Ennek a pályázatnak az eredményeként épült meg még 1912-ben Guth Árpát és Gergely Jenő mérnökök tervei szerint a 45 méter magas siófoki víztorony, ami már akkor, de azóta is a környék egyik legjellegzetesebb épülete lett. Mivel a vasbeton szerkezetű víztorony kupolája és lanternája is eredetileg szigetelés nélkül készült el, ezért az idők folyamán – főként a szerkezetben keletkezett hajszálrepedések és korrózió miatt – többször is szükségessé vált a felújítás, ám az épület ennek dacára is megőrizte eredeti formáját, hangulatát és természetesen jellegét is.

A víztorony a legjobb siófoki programok mellett kilátóként is funkcionál, amit minden városba látogató turistának legalább egyszer érdemes felkeresnie.