A színek hatásai a mandalák tekintetében

A színek lefestve, megvalósítva, vagy csak egyszerűen megmutatkozva általános rezgéseknek tekinthetők, amelyek minden esetben valamilyen rezgéseket váltanak ki az emberi szervezetből, amely egyfajta prizmaként viselkedik.

A mandalák ezt a hatást használják ki általánosságban terápiás célzattal, a színek ugyanis a rezgések hatására gyógyíthatnak is, éppen ezért már olyan alapvető dolgok is megváltoztathatják életünket, mint például otthonunk színvilága. Számtalan színterápiás módszer létezik, a leghatásosabb és legelterjedtebb azonban a mandalával történő gyógyítás. A mandalán található színek ugyanis szemünk érzékelésével beindítanak egy lelki folyamatot, amivel felállítható egy lelki egyensúly, ehhez azonban elengedhetetlenül fontos a feltétlen hit is, valamint önmagunk ismerete.

A mandalák esetében minden színnek hatása van. A vörös például a szeretetre, a szenvedélyre, az életkedvre, az önbizalomra, a kitartásra és az erőre hat, de a hatalom színeként is említik.

A narancs az energiát, az optimizmust és az aktivitást jelképezi, illetve segíti elő, de az ösztönzés, az erotika és a kapcsolatteremtés színe is, ami képes beindítani a szervezet öngyógyító képességét.

A sárga a vidámság, az öröm, az értelem és a kibontakozás színe, ami a legerősebb gyógyító hatást képes kifejteni, de segíti a tanulást is. A világoskék a nyugalmat, a békét, az ellazulást jelképezi, míg a mélykék a bölcsességet és a spiritualitást.

MANDALAK

A rózsaszín a romantika és az önzetlenség színe, míg a fehér a tisztaságot, a megbízhatóságot és a teljességet, a tökéletességet jelképezni, miközben képes ellensúlyozni az aura negatív hatásait is.

A fekete az eleganciát, a méltóságot és az újjászületést jelképezi, de a hatalom színeként is hivatkoznak rá.

A szürke mindig negatív, konzervatív és hűvös hatást vált ki, stresszt és negatív hatásokat, míg a zöld az egyensúlyt, a növekedést, a harmóniát, a reményt és a gyógyulást, a regenerációt. Kiváló nyugtató szín.

A barna a stabilitást, a biztonságot, az őszinteséget és a nyugalmat fejezi ki, melegséget sugall, míg a lila és az ibolya a mágia, a misztikum, a spiritualitás, az erkölcs, a megértés, a szeretet színe. Az ezüst a jólétet, a természetfeletti képességeket hivatott szimbolizálni, míg az arany a bölcsességet, a gazdagságot, a szépséget és az örökkévalóságot.