Szobrok, amelyeket feltétlenül látnunk kell!

Ha változatos siófoki programokra vágyunk, akkor az év bármelyik szakaszában is látogatunk el a Balaton egyik legkedveltebb településére, garantáltan mindig találunk magunknak elfoglaltságot.

Ha nem is valamilyen rendezvény vagy fesztivál vár ránk, akkor is akár napokig gyönyörködhetünk abban a rengeteg kulturális emlékben, amit Siófok tartogat számunkra, hiszen bármerre is járunk a városban, garantáltan köztéri szobrok sokaságába botolhatunk bele, amelyek saját történetükkel és művészeti emlékeikkel szórakoztatják a látogatókat.

Ott van rögtön Kálmán Imre szobra, aki Siófok egykori hírességeként legalább egyszer felkeresendő, ha a városban járunk. A szobor nagy előnye, hogy a változatos siófoki programok helyszínéül is szolgáló Millennium parkban található, érdekessége pedig, hogy állítólagosan az ország első interaktív szobra, amit a Vasútállomás előtt csodálhatunk meg.

Kálmán Imre szobor

 

Az egykori operett-énekes és zeneszerző szobrát 1997-ben avatták fel, azóta a zenepavilonban található, megformálása pedig a korabeli képek alapján kiemelkedően élethű lett. Siófokon találhatunk azonban még egy másik Kálmán Imre szobrot is, méghozzá a Fő téren, a Művelődési ház előtt, amit Meszes Tóth Gyula alkotott meg, és minden túlzás nélkül a helyszín egyik ékességének tekinthető.

Hasonló jelzőkkel lehetne illetni a szintén a Fő téren megtalálható Rákóczi Ferenc szobrot, ami a híres magyar szabadságharcosnak kíván emléket állítani Siófok közepén. Mint megannyi más siófoki szobrot, úgy II. Rákóczi Ferenc mellszobrát is Varga Imre alkotta meg, és jelenleg a Fő tér egyik legszebb szegletében csodálhatják meg a látogatók, akik ennek köszönhetően a siófoki programok mellett a művészetben és a történelemben is elmerülhetnek egy kicsit.

A szobor kidolgozása rendkívül élethűre és aprólékosra sikerült, ami nem csak a történelmi személy arcára, hanem a híres Rákóczi-címerre is igaz. Hogy miként kapcsolódik az egykori fejedelem a balatoni városhoz? A feljegyzések szerint II. Rákóczi Ferenc volt az, aki 1707-ben címert készíttetett és ajándékozott Siófok városának.

Ennek a jeles eseménynek a 300. évfordulójára készült el, illetve került felavatásra a Fő téren Siófok egyik legjellegzetesebb szobra, ami mellett Varga Imre további alkotásai is megtalálhatók, így a Vénusz születése, Sissy, Hatvany István vagy Czóbel Béla szobra.