A teafélék változatai és keverékei

A teafélék nagy általánosságban számtalan változatban ismertek, így többféle elnevezésben találhatjuk meg őket például a boltok polcain. Ott vannak például a fekete teák, amelyeket többnyire származási helyük alapján neveznek el, így felénk a legismertebb a Ceylon, de létezik Darjeeling, Assam és még számtalan egyéb más elnevezési fekete tea is.

A zöld teákat ezzel ellentétben nem származási helyük, hanem hagyományos japán, ritkán kínai nevükön ismerjük, így például a Genmaicha, a Houjicha és a Pouchong a legismertebbek. A zöld teák bizonyítottan több antioxidáns-tartalommal rendelkeznek, mint a fekete teák, de mindegyik változat hozzáférhető úgynevezett tiszta formában, tehát nem keverékként.

Sajnos ma már világszerte egyre komolyabb problémát jelent a teahamisítás, amelynek során gyakran olyan keverékek kerülnek piacra, amelyek csipetnyit sem tartalmaznak az eredetiből, így például míg Darjeling-ből 11 ezer tonna fekete tea származik egy évben, addig ennek mégis közel a duplája kerül forgalomba világszerte, így legalább 50 százalék hamisítványnak tekinthető.

Természetesen léteznek úgynevezett hivatalos teakeverékek is, amelyek igazi teakülönlegességnek tekinthetők, és általában több fajtájú és származású, de előfordulhat, hogy eltérő feldolgozású teafajtákból keverik össze őket, sőt mi több, a hozzáadott anyagok, ízesítések és egyebek is jellemzőek.

Az egyik legismertebb teakeverék például a kínai Lapsang Souchong, ami a világ legerősebb fekete teája, mert fenyőfaparázs felett szárítanak, ezért nagyon erős, füstös íze és aromája van. Léteznek ezen felül különféle gyógynövényekkel, különösen virágokkal kevert teafajták is. Ilyen például a jázmin tea, a rózsa tea vagy a narancsvirág tea. Ezekben az esetekben többnyire az oxidáció során virágokat vagy virágleveleket adnak hozzá a teához, amelyek ettől különleges ízt, aromát és gyakran színt is kapnak. Főként Európában nagyon elterjedt teakeverék az Earl Grey, amely egy hagyományos fekete teának tekinthető, amit a bergamot, egy trópusi citrusféle olajával ízesítenek meg.

Beszélhetünk ezen felül különféle fűszerezett teákról is, amelyek főként Indiában örvendnek nagy hagyománynak, ahol az édes fűszerek nagyon elterjedtek. Így gyakran ízesítik a teákat gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel, indiai babérlevéllel, kardamomi maggal és szerecsendióval, amelyekkel igencsak sajátos teakeverékek érhetők el.