Tojásművészet – Siófok

A tojásművészet szó jelentésén elgondolkodva több változat is megfogalmazódhat bennünk, de a siófoki tojásművészet kapcsán csak egyvalami juthat az eszünkbe. Méghozzá a Tojásművészeti kiállítás, mely minden évben várja az érdeklődő látogatókat.

Egy időben Tojásfesztivál is tartozott a kiállításhoz, de az utóbbi egy-két évben ez sajnos elmaradt. Viszont a Tojáskiállítás él, és nyitott kapukkal várja a vendégeket.

Mit is jelent a Tojáskiállítás?

Az első kiállítás 2003. október 10-én nyitotta meg kapuit, kapcsolódóan a tojás világnapjához. A kiállítás első ízben a Balatoni Nemzetközi Tojásfesztiválhoz tartozóként, a tojásfesztivál hagyományait igyekezett meghonosítani. A kiállítás túlélte az idő próbáját, a fesztivál sajnos nem. Bár a terveket idén nem sikerült megvalósítani, a jövőbeni lehetőségek nincsenek elfeledve, csak pihentetve.

A tojáskiállításon több magángyűjteményből származó míves tojás látható, mely nem egyszerű festett tojásokat jelent, hanem igényes precizitással kialakított tojáshéj alkotásokat jelent, mely kézműves termékektől kezdve egészen az iparművészeti megvalósításokig képviselteti magát. A minták sokaságára jellemző, hogy a hagyományosnak tekinthető minták mellett a modern kor ízlésének is megfelelő motívumokat találhatunk a tojáshéjakból készült alkotásokon.

Ha Tojáskiállítást megtekintjük, láthatóvá válik, hogy egy-egy remekmű milyen aprólékos munkát igényel, mekkora odafigyelést kíván, és ehhez képest mekkora értéket képvisel. A tojásművek alapján az is tapasztalhatóvá válik, hogy a szépségnek mennyi megnyilvánulása van. A kiállítás megtekintése mellett lehetőség van a tojásművészet kipróbálására is, de akinek nincs mersze kipróbálni, emlékként meg is vásárolhatóak bizonyos darabok.

Látta már a magyar Parlament épületét tojáshéjon? Ha nem érdemes meglátogatni a Siófokon a Dél-Balatoni Művelődési Központban minden nap nyitva tartó tojáskiállítását.