A Töreki Halastavak és a Töreki Tanösvény

Bármilyen évszakban és időszakban is látogatunk el a Balaton fővárosába, az emberi beavatkozástól mentes vidékek mindig kellemes siófoki programokat biztosíthatnak számunkra.

A település nagy előnye, hogy közelében helyezkedik el a Töreki Halastavak területe is, ami immáron 1992 óta természetvédelmi területnek tekinthető, így aki el akar szakadni a város zajától, aki szeretne eltölteni néhány kellemes napot egy igazi zöldövezetben, ami garantáltan elűzi a stresszt, akkor a halastavak környéke tökéletes kirándulócélpont lesz.

A Töreki Halastavak Siófok nyugati határában találhatók, amelyek az egykori Pannon-tenger visszavonulását követően megmaradt lösz dombok között alakultak ki, méghozzá egy a Balatonra merőlegesen húzódó völgyben, amelyen keresztülhalad a sokak által ismert és kedvelt dél-dunántúli piros turistaútvonal is.

A Töreki Halastavak vidéke egy 300 hektáros földterületet foglal magába, amelynek egyik legnagyobb érdekessége – a tíz kisebb tó mellett – a Cinege patak, ami jelenleg az egyetlen olyan élővizet szállító patakocska, ami közvetlenül torkollik a Balatonba. A Töreki Halastavak egy 36 hektáros vízrendszerrel is rendelkezik, ami az említett patakra, illetve az általa táplált tíz tóra épült fel.

Töreki Halastavak

 

A terület teljes egésze, sőt mi több, a patak forrásvidéke is teljesen védett terület. Aki ellátogat ide, élőhelyek hatalmas változatosságában gyönyörködhet, ezáltal tó, mocsár, tisztás, kaszáló és különféle erdők sokasága színesíti a tájat. Ennek a változatosságnak köszönhető, hogy a környéken rengeteg értékes és különleges élőlény is megtalálható, míg a növényvilág egyik legérdekesebb része a déli területeken húzódó 64 hektáros erdőtömb, amelyben 80 éves cseres és tölgyes faállomány található.

A Töreki Halastavak a változatos siófoki programok egyik alappillére, amit elsődlegesen az 1998-ban kialakított Töreki Tanösvénynek köszönhet a környék. A kilenc kilométer hosszan elnyúló tanösvény bemutatja a környék jellegzetes élőhelyeit, valamint magyar és idegen nyelvű táblákkal a növény- és az állatvilágot is.

A tanösvény segítségével fedezhető fel például a több százas nagyságrendű partifecske kolónia, valamint a gyurgyalagok élőhelye is. A Töreki Tanösvényen húzódik keresztül továbbá az európai madárfajok többségének vonulási útvonala is, így ősszel és tavasszal rengeteg különleges, hazánkban nem őshonos fajt figyelhetnek meg a madarak kedvelői – számtalan egyéb érdekesség társaságában.