Utazási emlékek a múltból

A régi rendszerben nyaralni kötelező volt: ki a „telkén” töltötte a kötelező nyaralást, ki a vállalati üdülőket vette igénybe, ki csak úgy nekivágott az országnak és kikötött valamelyik kempingben. Az iskolák minden nyáron szerveztek nyári táborokat, ahol igen kedvezményesen lehetett üdülni a tanulóknak.

A nyaralás annyira hozzátartozott az élethez, hogy például a nyári táborozás kérdése nem is volt kérdés egy család életében. Az úttörőtáborok közül Zánka és Tata volt a kedvenc, de persze az ország más pontjain is voltak gyerektáboroztatására szakosodott városok.

A rendszerváltás után hirtelen megindult a nyaralóforgalom Németország keleti oldalára, kedvenc úti cél lett a régi Csehszlovákia területe, a bolgár tengerpart pedig kiemelten a luxust jelölte. Aztán közkedveltté váltak a törökországi városok, majd egy időben Ausztria vált a központi úti célok közül kedveltté – bár utóbbi esetben a bevásárló turizmus miatt lendült fel a forgalom az osztrák oldal felé.

Emlékeznek még a régi Wartburgokra, Trabantokra? Ma már inkább az autótemetőkben lehet látni őket, de annak idején – népautóként – aki csak megtehette Wartburgot vett a családnak, és azzal indult meg például a Balaton partra. Nem volt ritka az sem, hogy egy régi Fiatba – amelybe jó esetben négy személy is épp, hogy elfért – öten –hatan préselődtek be és úgy indultak neki a világnak: többnyire a magyar tenger felé.

A Balaton partja egészen másként nézett ki 20-30 évvel ezelőtt, mint ma. Anno a kempingek is inkább a sátorhelyek biztosítását jelentette, nem úgy, mint ma, amikor elektromos áramot, komfortos zuhanyzókat és mellékhelyiségeket kaphatunk a sátorhelyhez. Az étkezési lehetőségek túlnyomórészt a lángos sütődék és hal-sütődék jelentették; ma már inkább a többfogásos ebédeket és vacsorákat kínáló éttermek adják a finom gasztronómiai élvezetet.

Egy valami nem változott: a balatoni városok közül régen is és ma is Siófok volt és most is az egyik legkedveltebb üdülőhely. Nyaranta most is a kedvenc üdülőpartok közé tartozik az Aranypart és az Ezüstpart, ahol fesztiválok, koncertek egész sorát lehet látogatni az év folyamán.