Vallásos siófoki programok és látnivalók

A változatos siófoki programok élvezete mellett gyakran kell helyet szorítani a vallásgyakorlásra is, amire a város többféle, műemlék jellegű templommal kedveskedik a turistáknak.

Ott van rögtön a Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus templom, ami 1739-ben épült, eredetileg barokk stílusban, de 1904-ben átépítették, így ma neoromán stílusban csodálhatják meg a járókelők. A vallásgyakorlók mellett a templomot csodálatos, Róth Miksa által készített üvegfestményei miatt is érdemes felkeresni, de csodálatra adnak okot a Büky Béla által 1928-ban festett neoklasszicista stációképek is.

Az építmény diadalívének festményei egyébiránt Leszkovszky György alkotásai, amelynek közepén Magyarország Védasszonyát tekinthetjük meg trónusán ülve, miközben a magyar szentek hódolatát fogadja. A festmény a magyar templomművészet történetében egyedülállónak tekinthető.

A változatos siófoki programok mellett azért is érdemes ellátogatni a város római katolikus templomába, mert a Balaton környékén itt található a legnagyobb templomi orgona, amit Paulus Frigyes mester készített el. A csodálatos megszólalású hangszeren minden nyáron a legnevesebb hazai és külföldi orgonaművészek adnak hangversenyeket és tartanak mesterkurzusokat.

templom

Csodálatos látnivaló, és egy kis lelki feltöltődéshez is kiváló a mozgalmas siófoki programok mellett a helyi evangélikus templom, ami tökéletesen ötvözi a népi építészet hagyományait a legmodernebb eszközökkel. Az épületet Makovecz Imre tervezte, és építészetileg igazi különlegességnek tekinthető, hiszen a legtermészetesebb építőanyag, avagy a fa dominál benne. A templom különlegessége a torony, amelyen egy életfából kinövő kereszt jelképezi, hogy a golgotai kereszt nem a halált jelképezi, hanem az örök élethez mutat utat. A templom négy nagykapuval és 120 férőhellyel rendelkezik, oltára fölött Péterffy László „A feltámadott” című szobra látható.

A változatos siófoki programok mellett vallásgyakorlás és látnivaló céljából is felkereshető a város református temploma, ami egy csodálatos új és modern építmény. Noha a helyi reformátusok már 1923-tól rendelkeztek saját imaházzal, templomot azonban csak 1994-ben építettek maguknak – elsődlegesen a hívek adományából, ami azóta is a város egyik legnagyobb nevezetességének tekinthető.