Veszprémfajsz története és nevezetességei

A siófoki programok kedvelői abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a Balaton fővárosa körül számtalan olyan települést tekinthetnek meg, amely már az Árpád korban, sőt sokkal korábban is lakott volt, ebből kifolyólag rengeteg értékes történelmi emlékkel kecsegtet a látogatók számára.

Ilyen a Veszprém megyében, a Siófoktól alig 18 kilométerre elhelyezkedő Veszprémfajsz települése is, ami a Bakony déli lábánál fekszik, és igazi egyutcás településként nem csak zöldövezetként álja meg a helyét, hanem az autentikus falusi környezet, illetve programok kedvelői is megtalálják ott számításaikat.

A kis település nagyon könnyen megközelíthető a 73-as főútról, de mivel nagyon közel van Siófokhoz, ezáltal nem csak autóval, hanem akár egy nagyobbacska kerékpártúra részeként is útba ejthető sok más környékbeli település társaságában.

Veszprémfajsz a nevét Árpád egykori leszármazottjáról, Fajszról kapta. A község érdekessége, hogy már a középkorban is létezett, sőt római kori emlékek is vannak a közelben, de az eredeti falu jó egy kilométerrel odébb feküdt, mint a község jelenleg kiépült központja.

A kis község mai formáját a 18. században nyerte el, miután a törökök sok más környékbeli helységgel együtt szinte porig rombolták, így az egykori templomnak is csak a romjait hagyták meg. Hogy a hatalmas pusztítást egyensúlyozzák, az állam később német eredetű telepesekkel töltötte fel a falut, ami ennek megfelelően az utóbbi évtizedekben és évszázadokban újra egy virágzó kis közösséggé fejlődött.

Veszprémfajsz több nevezetességgel és látnivalóval is rendelkezik, így említésre méltó a katolikus templom mellett a kálváriadomb, a Balácpuszta, valamint a közeli, még a római korból megmaradt régészeti lelőhely, ahol egy korabeli villagazdaságot, és egy kiállítást is megtekinthetnek a látogatók.