A veszprémfajszi Villa Romana Baláca

Veszprémfajsz egy Siófoktól alig 18 kilométerre elhelyezkedő aprócska település, ami már az Árpád korban is létezett, azonban a török időkben teljesen lerombolták, így mai formáját csak néhány évszázaddal ezelőtt nyerhette el.

A siófoki programok kedvelőinek mégis érdemes felkeresniük ezt az aprócska kis falucskát, mert csodálatos környezete mellett rendelkezik több látványossággal is, amelyek közül kiemelkedik a Villa Romana Baláca.

A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság nemzetközi rangúnak titulált kiállítóhelyét Nemesvámoshoz szokták kötni, de a Vezsprémfajszra látogatók sem téveszthetik el, így amennyiben a környékre látogatunk valamilyen formában – a siófoki programok részeként akár egy kerékpártúra keretein belül is –, feltétlenül látogattuk meg a római villagazdaságoknak és romkerteknek tökéletes emléket állító különlegességet.

A teljes romkert egy közel kéthektáros területen helyezkedik el, és a 17 ismert kőépület között a villagazdaság védőtetővel ellátott, majdnem 2 ezer négyzetméteres központi épületét is megtekinthetjük, méghozzá három részlegesen felfalazott épület, illetve egy a fogadóhelyiségként és múzeumpedagógiai foglalkoztató-teremként is működő létesítménnyel egyetemben.

A kétszárnyú lapidárium Veszprém megye legjelentősebb római kori kőemlékeinek legimpozánsabb darabjait tekinthetjük meg, míg a romkert többi része a parkszerű kialakítás miatt lehetővé teszi, hogy felidézzük a korabeli római környezetet, illetve az akkori fűszer- és gyógynövények világát, amelyeket egy bemutatókert tesz autentikussá és teljessé.

A kert közepén egy hagyományos római napóra található meg, de a főépületben egy olyan mozaikpadlót és falfestmény-rekonstrukciót is megtekinthetünk, ami tökéletesen bizonyítja a pannóniai díszítőművészet kiválóságát.