Zala látnivalói

A Zala elnevezés nem csak Magyarország egyik nyugati megyéjének és folyójának nevét takarja, hanem egy kis balatoni települést is Siófok közelében, egészen pontosan Tab határában. A siófoki programok kedvelői alig 17 kilométerre találhatják meg a Balaton fővárosától ezt a kedves kis települést, ami az autentikus falusi hangulat kedvelőinek is hatalmas örömet okozhat nyugalmával és csendes környezetével.

Zala egy zsáktelepülés, ami kis lélekszámával ellentétben is nagyobb kiterjedésű, hosszú utcákkal rendelkezik, amit elsődlegesen a hosszú szalagtelkeknek köszönhet a falucska. Noha akadnak új építésű házak is, Zala többségében régi, paraszti stílusú tornácos házikókból áll, amelyeket klasszikus melléképületek, istállók, fészerek, kukoricagórék találhatók – többségükben felújított állapotban.

A falut első ízben – még Solaként – az 1200-as évek végén említik, méghozzá a Szent Kozma és Damján tiszteletére emelt temploma miatt. Később aztán ide költözött a híres magyar földbirtokos-család, a Zichy nemzettség, akik 1478 után alaposan megváltoztatták a kis falucska életét és megítélését.

Mindez egészen a török támadások idejéig, amikor a falut többször is porig rombolták, de 1714-ben – mindössze tíz családdal – újra épült Zala falucskája, a Zichy-család pedig németekkel és tótokkal igyekeztek kitölteni a magyarok hiányát. Itt született többek között Zichy Mihály, a világhírű festő is 1823-ban, és itt található a család híres kúriája is, amelyet 1830-ban építettek újjá. 1841-ben a falucska olyan jelentőségűvé vált, hogy mezővárosi rangot kapott és vásártartási engedélyt.

A település bár önmagában is szép, két látnivaló miatt feltétlenül érdemes felkeresniük a siófoki programok kedvelőinek, ezek pedig a Zichy Mihály Emlékmúzeum és a Zichy-kúria parkja.