Zöld tea vagy fekete tea?

A zöld tea rendkívül pozitív, főként egészségügyi határait rengeteg tudományos alapokon nyugvó kutatás alátámasztotta már, így nem véletlen, hogy egyre több termékben találhatunk zöldtea-kivonatot, így üdítőkben, joghurtokban és így tovább. Amint ugyanis köztudott, a zöld tea segít a fogyásban, a koleszterinszint csökkentésében, ezen felül pedig rákmegelőző hatásai is ismertek.

Az utóbbi időben azonban több olyan kutatás is napvilágot látott a fekete teáról is, ami egyes bizonyítékok alapján ugyanolyan hatásos, mint a zöld tea.

Hogy ez valóban igaz lenne-e?

Lássuk az alapvető különbségeket, valamint az ismert, tudományosan alátámasztott tényeket. A zöld tea és a fekete tea alapvetően ugyanabból az alapanyagból készül, de a zöld teát nem erjesztik meg. A fekete tea előállításához tehát a szüretet követően gőzöléssel, és melegítéssel lebontják a tealevelekben felfedezhető polifenol-oxidáz névre hallgató enzimet, ami az egyik kulcsfontosságú információ a két teakeverék közötti különbség meghatározásához.

Köztudott ugyanis, hogy a zöld teában az erjesztés mellőzése miatt lényegesen több pozitív hatású polifenol alapú flavonoid vegyület található. Noha ez literenként alig néhány milligrammnyi különbséget jelent, azonban a zöld tea emiatt lényegesen hatásosabb gyógynövénynek tekintheti, amit a kínai gyógyászatban évezredek óta használnak már.

A fekete teával ellentétben ugyanis képes segíteni a vércukor helyreállítását és a daganatos megbetegedések megelőzésében is szerepet vállal.

Mivel a fekete teában is megtalálhatók ezek az összetevők, csak éppen kisebb mértékben, ezért ezek a hatások a kérdéses teakeverék fogyasztásával is elérhetők, azonban kevésbé hatásos formában.

Előnye azonban a zöld teával szemben, hogy az erjesztés miatt nagy mennyiségű koffein szabadul fel benne, amivel a fekete tea inkább ezen a téren igyekszik kifejteni pozitív hatását. Segítségével például nem csak élénkítő és frissítő hatást érhetünk el, hanem segít a szív- és érrendszer megerősítésében, valamint védelmében, valamint a tiszta koffein miatt a cukorbetegség megelőzésében is.

Rákellenes hatása azonban a zöld teával ellentétben elhanyagolható, kevésbé hatásos, de a hasonló összetételnek köszönhetően mégis tudományosan bizonyított. Döntés helyett tehát a legjobb, ha egészségünk érdekében zöld- és fekete teát is fogyasztunk!